Poláci jednají s českým ministerstvem o společné výrobě transportérů

Kolový obrněný transportér Titus na podvozku Tatra, ilustrační foto

Kolový obrněný transportér Titus na podvozku Tatra, ilustrační foto Zdroj: ctk

Polské ministerstvo obrany si chce pořídit nové transportéry ve spolupráci s Českem. Provládnímu deníku Gazeta Polska Codziennie to řekl zástupce ministra obrany Bartosz Kownacki.

Podle člena vládní strany Právo a spravedlnost právě probíhají mezivládní jednání. Transportéry by měl vyrobit polský průmysl ve spolupráci s Českem. V projednávaném plánu se s Polskem počítá jako vedoucím aktérem celého projektu, který by měl být jednou z priorit polského zbrojního programu.

Varšavské ministerstvo obrany doufá, že díky němu polský průmysl získá nové technologie. Bližší informace k projektu Kownacki polským novinářům nesdělil. Redakci serveru E15 se ho přes několik pokusů nepodařilo kontaktovat.

Podle českého ministerstva obrany je budoucnost projektu závislá na dalších krocích Varšavy. „V tuto chvíli čekáme na sdělení polské strany, zda je ochotná hledat v dané věci společné řešení,“ napsal E15 Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva.

Nákupní plán

Obrněné transportéry nejsou jediným kusem techniky, který si polská armáda chystá pořídit. V hledáčku má také bezpilotní letadla a ponorky s řízenými střelami.

Nová polská vláda dělá v obranném sektoru změny a přehodnocuje hned dvě velké zakázky ze Spojených států. Uvažuje o tom, že by nemusela podle plánu minulé vlády koupit protiletadlové rakety Patriot společnosti Raytheon a mohla by si místo nich pořídit raketový systém MEADS firmy Lockheed Martin. Uvažuje také o snížení počtu objednaných vrtulníků Caracal od Airbus Helicopters.

O získání zakázky od polské armády se nedávno ucházela zprostředkovaně i česká firma. V září v tendru na vyprošťovací a odtahová vozidla neuspěla společnost Szczęśniak Pojazdy Specjalne s vozy Mamut s podvozky od české Tatry.