Poldi znovu zdržuje výplaty, zaměstnanci plánují žalobu

Poldi

Poldi Zdroj: ctk

Zaměstnanci kladenské Poldi plánují na podnik žalobu kvůli zadržování peněz. Poldi jim dluží část výplaty, ale i příspěvky například na důchodové pojištění, které jim sice strhává z výplaty, ale neodesílá na účty pojištění. Žalobu by zaměstnanci mohli podat do 14 dní, řekl předseda Základní organizace Hutě Poldi Richard Mosr.

Zpožďování výplat je opakovaným problémem v této společnosti, která má 400 zaměstnanců. Dnešní deník Dnes také upozorňuje na to, že podnik opakovaně neplatil Kladnu za užitkovou vodu a město mu přechodně vodu zavřelo.

Podle Mosra vedení Poldi doplácí peníze vždy až když jde „do tuhého“. Kvůli zadrženým penězům poslali zaměstnanci vedení dopis, kde vyzývají k jejich vrácení do dvou týdnů. „Věřím tomu, že to vyřeší, protože jestliže bychom tu žalobu podali, tak to ukáže i potenciálním zákazníkům, s kým mají tu čest,“ uvedl Mosr a doplnil, že podnik má také problémy s plánovaním výroby a chybí mu dlouhodobější vize, která by pomohla získání více zakázek.

Věřím, že se prostředky najdou, říká personální ředitel

„Věřím, že k žalobě nedojde, že se prostředky najdou,“ řekl personální ředitel Poldi Antonín Čimera. Část únorových výplat, které podnik zaměstnancům dluží, by podle Čimery měla být vyplacena do 15. dubna. „Propouštění ani hromadné odchody nejsou,“ doplnil.

Kvůli opakovanému zpožďování výplat odboráři vyhlásili 1. června stávkovou pohotovost a 26. června se dvě stovky z nich účastnily symbolického protestního shromáždění. Tehdy vedení Poldi slíbilo, že lidé s nižšími mzdami budou dostávat peníze na účty od 17. dne v měsíci a všichni je budou mít nejpozději do 21. dne v měsíci. Podle Mosra by se případné stávky musely zúčastnit celkem čtyři směny a stávka by trvala dohromady 32 hodin. „Není ale jisté, zda by do toho většina zaměstnanců šla,“ dodal.

Karl Wittgenstein - Moje milá Poldi