Dozorčí rada polského Orlenu odvolala generálního ředitele Daniela Obajteka

PKN Orlen

PKN Orlen Zdroj: Reuters

Dozorčí rada polské petrochemické skupiny Orlen odvolala generálního ředitele Daniela Obajteka, a to k datu 5. února. Orlen je vlastníkem českého holdingu Orlen Unipetrol. Osmačtyřicetiletý Obajtek stál v čele firmy šest let a už dříve se vyjádřil, že po změně polské vlády odvolání očekává.

Nová polská vláda se zavázala očistit státem kontrolované společnosti od lidí, které považuje za blízké předchozí vládnoucí straně Právo a spravedlnost (PiS), uvedla agentura Reuters.

Firma svolala na 6. února valnou hromadu akcionářů, na které se mají provést změny v dozorčí radě na žádost nové vlády. Ta v PKN Orlen vidí symbol snahy předchozí vlády využívat státem kontrolované firmy k politickým účelům.

Polští prokurátoři začali v lednu zkoumat cenovou politiku, kterou Orlen prosazoval před loňskými parlamentními volbami. Ty se konaly 15. října. PKN Orlen a Obajtek pochybení popírají.

Prokurátoři také vyšetřují akvizici menšího konkurenta Lotos z roku 2022 a následný prodej aktiv, aby byla splněna pravidla hospodářské soutěže Evropské unie. Orlen tvrdí, že fúze byla transparentním procesem pod dohledem a kontrolou několika institucí.

PKN Orlen je největší petrochemickou společností v celé visegrádské čtyřce. Zaměstnává přes 64 tisíc lidí. Akcie Orlenu, s nimiž se obchoduje na varšavské burze dnes posilují o více než tři procenta na 64,7 zlotého za kus.