Poltárské sklárny po 175 letech končí. Podnik směřuje do konkurzu

ilustrační foto

ilustrační foto

Známý sklářský podnik Slovglass Poltár je v konkurzním řízení. Požádaly o ně samy sklárny, a to po neúspěšné restrukturalizaci a hledání investora s dostatečnými financemi na splacení dluhu. „Proti tomuto rozhodnutí se nedá odvolat,“ vzkázal banskobystrický soud, který konkurz společnosti koncem listopadu povolil, a tak sklárny s téměř dvousetletou tradicí čeká pravděpodobně zánik.

Podnik má potíže už několik let, což se připisuje krizi sklářského průmyslu. Nesnáze se vyhrotily počátkem roku, kdy se závod dostal do restrukturalizace, čímž získal ochranu před věřiteli. Snahy o záchranu však nevycházely, a tak hned v lednu byl podnik odříznut od plynu.

Po odstávce se už nepodařilo zprovoznit jednu ze dvou pecí, takže až do listopadu vyráběli v jedné. Žádosti o konkurz předcházel stejný scénář: od začátku listopadu je firma opět odpojená od plynu a většina ze 435 zaměstnanců zůstala doma se šedesáti procenty původní mzdy. Ředitel Slovglassu Karol Farkaš už tehdy s pracovníky téměř nekomunikoval, takže až do vyhlášení konkurzu nevěděli, kdy a zda vůbec půjdou do práce.

Farkaš přitom ještě v průběhu roku tvrdil, že o sklárny se zajímá několik investorů. V březnu to měla být firma German Crystal, součást koncernu AHG Industry. „Několik stovek rodin zaměstnanců se v případě našeho vstupu bude moci znovu spolehnout na to, že klíčový zaměstnavatel, jakým firma v Poltáru je, bude spolehlivě dávat práci i nadále,“ uváděl koncern.

O firmu měla zájem i Ruská investiční rozvojová banka, která měla do závodu vložit osm milionů eur. Požadovala však záruky splatnosti všech dluhů v objemu zhruba milionu eur, které nedostala.

Kořeny v 19. století

Historie poltárských skláren sahá do roku 1836, kdy byl založen první závod Zlatno. V té době vznikl i symbol podniku, zlatý kalich se čtyřmi lipovými listy. Začátkem tohoto století, v čase největšího rozmachu, podnik zaměstnával 1500 lidí, nyní 435. Sklárny teď vyrábějí a z drtivé části vyvážejí různé křišťálové produkty i běžné výrobky z užitkového skla.