Porsche otevírá novou továrnu na výrobu osmiválců

Závod Porsche na výrobu motorů

Závod Porsche na výrobu motorů Zdroj: Auto.cz

Závod Porsche na výrobu motorů
Závod Porsche na výrobu motorů
Závod Porsche na výrobu motorů
3
Fotogalerie
Německá automobilka Porsche začala psát novou kapitolu ve výrobě motorů a zároveň položila potřebné základy pro výrobu elektrických pohonných systémů. V svém hlavním areálu ve Stuttgartu vybudovala závod na osmiválcové motory. Do jeho stavby a zařízení investovalo 80 milionů eur a při plném využití jeho kapacity zde může 400 zaměstnanců vyrábět kolem 200 osmiválců denně.

V první fázi se nový výrobní podnik zaměří výhradně na výrobu moderních osmiválcových motorů pro novou generaci Porsche Panamera. S ohledem na velmi přesné procesy jejich výroby zde proto mají pracovat vysoce kvalifikovaní zaměstnanci, kteří jsou zaškolení pro nasazení v několika fázích montáže, aby se zabránilo jednotvárnosti. Cílem je, aby prakticky každý z nich ovládal montáž kompletního motoru.

Samotní zaměstnanci nového výrobního podniku se přitom zapojují do úprav režimu výroby a stojí za téměř stovkou návrhů na zdokonalení výrobního procesu. Porsche zde například realizovalo nový způsob dopravy komponentů za pomoci elektrických transportních vozíku programovatelných jejich uživateli. Nástroje, které jsou při výrobě používány jsou ergonomicky optimalizovány, aby manipulace s nimi byla co nejpohodlnější.

Montáž nového motoru zde začíná vždy jednou za tři a půl minuty. Celkem 95 nosičů rozpracovaných motorů se pohybuje po lince ve tvaru písmene U, jejíž celková délka je 432 metrů. Za kompletním a plně funkčním osmiválcem je mimo jiné 110 pracovních úkonů a 6,2 hodiny práce.

Celý článek a další fotografie .