Potravináři: Nadnárodní řetězce nás znevýhodňují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak

Nadnárodní obchodní řetězce v ČR znevýhodňují české potravináře. K jejich zboží si účtují vyšší obchodní přirážku, dražší zboží je pak hůře prodejné. Uvedl to prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. "Mnozí čeští výrobci (potravin), přestože mají výrobky špičkové kvality, mají malou šanci se do nadnárodních obchodních řetězců dostat za přijatelných podmínek," uvedl Toman.

Podmínky, které řetězce stanovují českým potravinářům pro umístění jejich zboží v obchodních řetězcích jsou úplně jiné než pro dodavatele ze „starých zemí“ EU. „Jejich přístup (nadnárodních řetězců) ke svým producentům je rozdílný,“ dodal Toman.

Je to podle něj vidět například na ceně másla, které obchodníci nakupují za podobné ceny. „Ty obchodní přirážky jsou tam úplně jiné. Německé máslo se prodává za 35 korun, české máslo se prodává za 42 korun. Pak se řekne, že české máslo nejde na odbyt, ale je to tou obchodní přirážkou,“ dodal Toman.

Podle něj bude Potravinářská komora také požadovat, aby výroba potravin byla v Česku stanovena jako živnost vázaná. „Výroba potravin je dnes živnost volná. A z toho nám vzniká spousta problémů. Bavíme se o bezpečnosti potravin, bavíme se o spoustě norem, bavíme se o tom jak vzdělávat atd. Dneska vlastně, když se kdokoli rozhodne a požádá si o živnostenský list na výrobu potravin, tak to dostane a není s tím problém,“ uvedl šéf Potravinářské komory. V případě živnosti vázané bude takový žadatel muset prokázat určité vědomosti a znalosti.

Hospodářská komora ČR, Asociace českého tradičního obchodu a Potravinářská komora se dohodly na užší spolupráci ve snaze zlepšit situace malého a středního podnikání v oblasti českého maloobchodu a zvýšit prodej českých potravinářských produktů. Připravuje se například projekt certifikace obchodů s podílem českých produktů.

Toman také zopakoval, že Potravinářská komora plánuje obnovit cechovní normy, tedy označování nadstandardně kvalitních českých výrobků. Normy, jež by tak měly spojit kvalitu s původem výrobku v Česku, by potravináři mohli začít používat už letos v zimě.