Povolování a výstavba jaderných bloků má být v Česku jednodušší

atomová elektrárna

atomová elektrárna

Budoucí povolování a výstavba bloků jaderných elektráren v Česku by mělo být jednodušší a rychlejší. Navrhuje to analýza právního rámce pro rozvoj jaderné energetiky v České republice. Materiál dnes vzala vláda na vědomí.

Jako jednu z možností rozvoje jaderné energetiky v Česku materiál podle premiéra Petra Nečase zvažuje výstavbu nových jaderných zdrojů v bývalých vojenských újezdech. Nepatří totiž pod pravomoc žádných obcí a povolovací proces by tam byl podle premiéra jednodušší. V nejbližších 20 až 25 letech se ale žádná taková stavba pravděpodobně neuskuteční, dodal Nečas.

Realistické je podle něj v tomto horizontu uvažovat maximálně o dostavbě dvou bloků elektrárny v Temelíně a jednoho v Dukovanech. Premiér připomněl, že dnes projednávaný materiál má jen analytický charakter a vláda v této souvislosti o ničem nerozhodovala.

Dokument se například zabývá právními možnostmi státu při povolování výstavby nových jaderných bloků či vlivem legislativních změn v Evropské unii.

U dostavby Jaderné elektrárny Temelín se investoři obávají zpoždění v procesu územního rozhodnutí či udělení stavebního povolení. Analýza navrhuje například zjednodušení a zkrácení některých povolovacích řízení. Elektrárna by měla podle plánu být hotova nejpozději v roce 2025.

Stát ovlivňuje rozvoj jaderného sektoru v Česku několika nástroji. Mezi nimi je například zkoumání vlivů elektrárny na životní prostředí, umístění zdroje, vydání licence na jeho provoz či připojení k přenosové soustavě.

Podle materiálu bude také jaderná politika ČR v příštích letech významně ovlivněna Evropskou unií. „Nová legislativa týkající se především jaderného sektoru, která se nyní formuje na evropské úrovni, by mohla zredukovat představy a plány vlády ČR na rozvoj českého jaderného sektoru. Z tohoto důvodu musí ČR vyvinout maximální úsilí při ovlivňování nastavení této legislativy a nových evropských pravidel,“ stojí v dokumentu.

Evropa podle analýzy směřuje kvůli rostoucí spotřebě elektřiny a nedostatku domácích zdrojů k výrobnímu deficitu a prohloubení závislosti na dovozu elektřiny. Podmínky pro výstavbu jaderných zdrojů, které by tento problém zčásti vyřešily, se zároveň zhoršují. K tomu přispěly bezpečnostní obavy po loňské havárii v japonské elektrárně Fukušima.

Energetické firmy proto podle analýzy budou hledat místa, kde je možné nové jaderné zdroje relativně bezpečně stavět, a jedním z takových míst by mohlo být Česko. Využití jaderné energie totiž má v tuzemsku relativně vysokou podporu veřejnosti a souhlasí s ním také všechny parlamentní strany. S rozvojem jaderné energetiky počítá rovněž aktualizace Státní energetické koncepce. Zástupci oboru obnovitelných zdrojů energie ale velké využití jaderných elektráren kritizují jako drahé a neekologické.