Praha nesouhlasí s vyčleněním miliardy z Pražské teplárenské

Pod dceřinou společnost PT Real Estate by měla přejít desítka firem, které spravují výměníkové stanice především v sídlištních aglomeracích.

Pod dceřinou společnost PT Real Estate by měla přejít desítka firem, které spravují výměníkové stanice především v sídlištních aglomeracích. Zdroj: ctk

Praha jako menšinový akcionář nebude hlasovat pro vyčlenění části energetické společnosti Pražská teplárenská a vznik dceřiné společnosti PT Real Estate, která by měla spravovat lukrativní nemovitosti za zhruba miliardu korun. Shodla se na tom na dnešním mimořádném jednání rada hlavního města. O vznik dcery usiluje Křetínského Energetický a průmyslový holding (EPH), který v Pražské teplárenské drží většinu.

O vyčlenění části společnosti bude v pátek hlasovat valná hromada Pražské teplárenské Holding, v níž má Praha většinu a jejíž slovo je pro plánovaný vznik dceřiné firmy klíčový. Konečné rozhodnutí padne příští týden na valné hromadě Pražské teplárenské, kde je město v menšině.

Radní Michal Hašek (ANO) původně radě navrhoval, aby s vyčleněním nové firmy souhlasila. Návrh se mu ale po dlouhé diskusi prosadit nepodařilo. Podle opozice by šlo o vyvádění miliardového majetku mimo vliv Prahy a možná i o přípravu na prodej části Pražské plynárenské.

EPH už na začátku roku vyčlenila jedenáct areálů a kotelen na levém břehu Vltavy s plánem sdružit je do společnosti PT měření. Hašek na dotazy zatím neodpověděl.

Ve vedení měla být Kleslová

Podle neveřejných podkladů ve vedení nové společnosti PT Real Estate měla stanout předsedkyně pražské ANO Radmila Kleslová, která už sedí ve vedení Pražské teplárenské a také v další společnosti s podílem města - Pražské energetice. Kleslová ale dnes řekla, že se navrhovaného členství v PT Real Estate už na začátku září z osobních důvodů vzdala.

Kleslová čelila kritice nejen kvůli působení v orgánech městských firem, ale i údajnému nátlaku na dozorčí radu ČEZ, s níž spolupracovala. Tento týden se kvůli tomu vzdala funkce místopředsedkyně ANO.

Pod dceřinou společnost PT Real Estate by měla přejít desítka firem, které spravují výměníkové stanice především v sídlištních aglomeracích. Podle některých zdrojů z opozice by na cenných pozemcích měly v budoucnu vyrůst developerské projekty.

Z rejstříku firem vyplývá, že v představenstvech všech deseti společností zhruba od poloviny letošního roku působí Ondřej Dolínek, který je bratrem náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD), a také jednatel a zřejmě i majitel realitní společnosti Victory estate s.r.o. Michal Viktorin.

Ten by se zároveň měl stát členem představenstva PT Real Estate. V čele představenstva nové dceřiné společnosti by měl stát šéf EPH Daniel Křetínský.

Pražská teplárenská loni dosáhla čistého zisku 794,9 milionu korun, celkové tržby činily 5,733 miliardy korun. Firma zásobuje teplem zhruba 265 tisíc pražských domácností, administrativní a obchodní centra a velké průmyslové podniky. Dodává také elektrickou energii. Společnost disponuje 39 tepelnými zdroji a teplárenskými sítěmi o celkové délce 696 kilometrů. Holding EPH vlastní podnikatel Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.