Praha ovládla skupinu Pražská plynárenská. Hledá strategického partnera

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Praha získala majoritu ve skupině Pražská plynárenská. V úterý první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) podepsal kupní smlouvy s energetickou společností E.ON. Praha tak dokončila roky připravovaný obchod, jehož hodnota se blíží šesti miliardám. Teď musí najít strategického partnera.

Pražská plynárenská Holding v úterý dopoledních hodinách podepsala smlouvu o odkupu akcií, které držel E.ON v Pražské plynárenské. „Následně já jsem ve večerních hodinách podepsal s E.ON smlouvu o koupi majority v Pražské plynárenské Holding,“ uvedl Vávra. Mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek řekl, že ke konci roku také rezignovalo vedení Pražské plynárenské.

Vedení města chce v následujících týdnech najít strategického partnera, který by měl v PPH ovládnout obchod. Praha bude spravovat distribuci. Kamenem úrazu celé transakce v tuto chvíli je fakt, že Praha nemá vymyšlený způsob, jak podíl v plynárnách soukromému investorovi prodá.

Z předešlého usnesení zastupitelstva města vyplývá pouze, že si chce ponechat část firmy, která provozuje regulovaný byznys distribuce plynu. Nedá se proto odhadnout, kolik peněz by jí takový prodej mohl vynést.

O transakci metropole jedná například s Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) Daniela Křetínského nebo investiční skupinou KKCG Karla Komárka. Zájem projevil i ČEZ.