Pravidla pro výpočet cen tepla se nemění, rozhodl regulátor

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Energetický regulační úřad (ERÚ) zachoval pro příští rok teplárnám parametry, podle kterých určují cenu tepla. Tu určují teplárny podle objemu dodávek, použitého paliva a jeho ceny. Podle Teplárenského sdružení nejsou zatím konečné ceny tepla pro příští rok stanoveny, teplárny s jejich tvorbou čekaly právě na rozhodnutí ERÚ.

„Domníváme se, že není žádný důvod ceny tepla zvyšovat a měnit rámec výpočtu,“ řekl ČTK mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Přesnou výši cen ale regulátor neurčuje.

„Každý dodavatel tepla vyrábí z jiného zdroje, pro jiné množství zákazníků, a má celou řadu jiných vstupů a nákladů, takže to nerozhodujeme centrálně,“ uvedl Chvojka. Ceny pro podle něj mohou u jednotlivých dodavatelů kolísat a lišit se.

ERÚ podle něj rámec pro teplárny mimo jiné stanovuje kvůli tomu, že v odvětví chybí konkurence. „U dodavatelů tepla si nemůžete vybrat dodavatele,“ dodal Chvojka. V konkrétní lokalitě je podle něj často jen jediný dodavatel, který stanovuje ceny tepla dané území.

Teplárny vyčkávaly

„Konkrétní informace cen tepla nejsou ještě v tuto chvíli k dispozici, protože teplárenské společnosti teprve začnou provádět kalkulaci cen tepla na základě informace, že se metodika nemění,“ uvedl pro ČTK ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Podle něj teplárny zatím většinou vyčkávaly, jestli ERÚ neprovede nějaké změny, které by bylo nutné v kalkulaci cen tepla pro příští rok zohlednit.

ERÚ povoluje teplárnám promítnout do ceny tepelné energie pouze „ekonomicky oprávněné náklady.“ Mezi ně patří například spotřební a ekologickou daň. To v případě, pokud nemůže být dodavatel od těchto daní osvobozen. Například spalovny odpadů ale na druhou stranu nemohou do konečné ceny tepla promítnout náklady na přípravu odpadů před spálením, samotnou likvidaci i odstranění zbytků po spálení.

Ceny tepla a jejich případné změny se u jednotlivých tepláren liší hlavně kvůli použitému palivu a vývoji jeho cen. Cena záleží také na množství dodávané tepelné energie.

Elektřina 2014: Energie pro domácnosti zlevnila o tisíce korun