Pražská plynárenská od ledna zdraží plyn o 2,6 procenta

plyn

plyn

Pražská plynárenská od ledna zdraží domácnostem plyn v průměru o 2,6 procenta. Důvodem je oslabení koruny vůči dolaru a euru, sdělil mluvčí firmy Miroslav Vránek. Firma letos zvedla ceny plynu již třikrát, pokaždé o desítky korun. Ceny zvedne v druhé polovině prosince také konkurenční RWE. E.ON zvedl ceny ode dneška.

Domácnost, která využívá plyn Pražské plynárenské k vaření, ohřevu vody a topení v bytě se spotřebou 7,6 megawatthodin ročně, zaplatí od ledna o 18 korun měsíčně víc než dosud. Domácnosti se spotřebou 12 MWh ročně si připlatí 29 Kč měsíčně a domácnosti se spotřebou 19 MWh zaplatí o 44 korun měsíčně víc.

V první polovině letošního roku držela Pražská plynárenská ceny zemního plynu beze změn. Pak ale zdražila v červenci a poté znovu v říjnu a v listopadu. Zdražovaly i ostatní plynárenské společnosti.

Kromě slabé koruny zdražovali letos plynaři také kvůli vysokým cenám ropy. RWE znovu zvedne ceny od 19. prosince, a to o devět procent. E.ON zdražil dnes plyn pro domácnosti v průměru o 3,5 procenta, od ledna zatím zdražení neplánuje.

Pražská plynárenská zásobuje zemním plynem zhruba 440.000 zákazníků zejména v hlavním městě a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno.