Pražské plynárenské loni vyrostl zisk skoro o pětinu. Pomohla jí krize na trhu s energiemi

Martin Pacovský, předseda představenstva společnosti Pražská plynárenská

Martin Pacovský, předseda představenstva společnosti Pražská plynárenská Zdroj: Pražská plynárenská a.s.

Pražská plynárenská loni navýšila zisk skoro o pětinu.
2
Fotogalerie

Pražská plynárenská v loňském roce zaznamenala zisk po zdanění 639,8 milionu korun. Meziročně si tak polepšila téměř o devatenáct procent. Ještě výrazněji stouply tržby společnosti, z předloňských 17,1 miliardy korun na 32,5 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou firma zveřejnila na svém webu. Společnost podle ní loni prodala 14,08 terawatthodiny plynu, podobně jako o rok dříve. Prodej elektřiny meziročně stoupl o pět procent na 1,91 terawatthodiny.

Minulý rok v energetice výrazně ovlivnil válečný konflikt na Ukrajině a s ním spojené revoluční změny v evropské energetice. „Odkryl mimo jiné i křehkost systému zásobování Evropy zemním plynem spočívající v nízké diverzifikaci zdrojů,“ uvedla společnost. Připomněla loňské extrémní výkyvy cen energií, které vedly k velkým úsporám a změnám v legislativě.

Firma loni provedla i jednu strukturální změnu. V polovině loňského roku schválilo zastupitelstvo hlavního města záměr fúze firem Pražská plynárenská, a. s., a Pražská plynárenská Holding, a. s. Nástupnickou společností se stal první jmenovaný subjekt.

Primárním tématem letošního roku budou pro společnost další vývoj cen energetických komodit, a to zejména v souvislosti s nahrazením výpadku dodávek ruského plynu. „Zásadním faktorem tak bude zajištění energetické bezpečnosti pro zákazníky,“ podotkla firma. Kromě toho Pražská plynárenská počítá s dalšími změnami energetického sektoru, které budou vyvolané naplňováním klimatických závazků.

Pražská plynárenská dlouhodobě patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje asi 445 tisíc odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou. Hlavní město vlastní plynárny právě přes Pražskou plynárenskou Holding, jelikož je však od roku 2014 jejich stoprocentním vlastníkem, je mezičlánek podle vedení města již zbytečný a firma se sloučí s Pražskou plynárenskou.