Pražští energetici si rozdávali milionové tantiémy

Pražská energetika (ilustrační foto)

Pražská energetika (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Pražská plynárenská (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Mimořádné odměny pro členy dozorčích rad se letos rozdávaly nejen v Pražské plynárenské, ale i v Pražské energetice. Právě tantiémy v Pražské plynárenské přitom v posledních týdnech rozdělují vedení Prahy, které se v koaliční smlouvě zavázalo skoncovat s mimořádnými odměnami pro členy dozorčích rad městských firem.

Dozorčí a závodní rada PRE si rozdělí tantiémy ve výši 15,2 milionu korun. Každý ze členů rady si tak letos v průměru přijde na 1,2 milionu korun, kromě toho mu náleží pravidelná měsíční odměna za funkci. Členové dozorčí rady Pražské plynárenské si tantiémy snížili a každý má získat v průměru 300 tisíc korun. Ani v jednom případě již nejde rozhodnutí akcionářů změnit.

Přestože Piráti prosadili zrušení tantiém v Pražské plynárenské od příštího roku, v Pražské energetice není situace tak jednoduchá. Město totiž v tomto případě firmu zcela nevlastní. „My samozřejmě nechceme tantiémy nikde. U PRE je nicméně problematické, že jsou tam němečtí spoluvlastníci, kteří mají ve výsledku větší podíl než Praha. Zrušení tantiém se s nimi musí vyjednat,“ řekl pirátský radní Adam Zábranský.

Radní pro majetek a čerstvě člen dozorčí rady PRE Jan Chabr (TOP 09) se pokusí změnu vyjednat pro příští rok. Pro letošek vyjednal, aby tantiémy nedostávali členové dozorčí rady energetického holdingu, v samotné PRE však dostávali členové rad podobné tantiémy jako v předchozích letech. Chabr přiznává, že kvůli minoritnímu podílu v Pražské energetice nemá město příliš prostoru prosazovat své návrhy. „Budeme se snažit, aby se tantiémy nevyplácely alespoň zástupcům města v dozorčí radě PRE. Je to ale komplikované, museli by se toho ti jednotlivci dobrovolně vzdát," říká Chabr.

Tantiémy si měly původně rozdat i orgány městské firmy Obecní dům, kde si představenstvo a dozorčí rada měly rozdělit přes půl milionu korun. Pražská rada ale na poslední chvíli tantiémy pro dozorčí radu zrušila a ponechala je jen členům představenstva. „Tantiémy pro představenstvo v určitých případech dávají smysl, protože to představenstvo má tu možnost ovlivnit hospodářský výsledek společnosti. Tam to může fungovat jako forma motivace,“ řekl Zábranský. V dalších městských firmách se tyto odměny nerozdávají.

Primátor Hřib situaci v Pražské plynárenské označil za porušení koaliční smlouvy. Koaliční partneři z TOP 09, STAN a Prahy sobě argumentují, že zrušení tantiém by mělo být až od příštího roku, nyní se jedná o odměny za minulý rok, kdy většinu času vládla minulá koalice. „Z našeho pohledu je to nedorozumění, nikoliv porušení koaliční smlouvy,“ uvedl Chabr.