Předběžná dohoda: Číňané převezmou Saab

ilustrační foto

ilustrační foto

Čínské společnosti Pang Da Automobile Trade Co a Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co se předběžně dohodly na převzetí problémové švédské automobilky Saab za 100 milionů eur (2,5 miliardy korun). Oznámil to dnes majitel Saabu, společnost Swedish Automobile. Saab je nyní v režimu bankrotové ochrany před věřiteli.

Nucený správce Saabu Guy Lofalk v reakci na to oznámil, že stáhl svoji dřívější žádost, aby soud ukončil firmě pobyt v režimu soudní ochrany před věřiteli. Ochrana před věřiteli má Saabu umožnit reorganizaci aktivit a konec ochrany by prakticky znamenal bankrot automobilky. Lofalk dodal, že dohoda zvyšuje šanci na úspěšnou reorganizaci Saabu.

Strany nadále jednají o závěrečných podmínkách dohody, včetně dlouhodobého financování. Dokončení dohody bude rovněž záviset na schválení příslušných úřadů a akcionářů. Dohodu o investici dvou čínských firem musí schválit rovněž čínská vláda a není jisté, zda se jí cena bude zdát přiměřená a akvizici povolí.

Swedish Automobile minulý týden oznámila, že odmítla nabídku na převzetí Saabu od čínských firem, ale pokračuje v jednání. Čínské společnosti již dříve slíbily investovat do Saabu 245 milionů eur.

Swedish Automobile koupila Saab loni za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard korun) od americké automobilky General Motors. Transakce tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM. Saab se však celou dobu potýká s problémy a nedostatkem peněz. Automobilka v dubnu zastavila výrobu, protože jí dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Pokud bude dohoda dokončena, bude to znamenat, že obě švédské automobilky skončí v čínských rukách. Loni koupila čínská Geely Holding od americké Ford Motor společnost Volvo Cars za 1,5 miliardy dolarů (26,2 miliardy korun).