Přezkum potvrdil stav pohledávek vůči OKD, nárokům Citibank nevyhověl

OKD

OKD Zdroj: OKD

Karty před zítřejší schůzí věřitelů OKD jsou rozdané. Hlavní věřitelé zadluženého těžaře, které v insolvenčním řízení zastupuje banka Citibank, stále nevědí, jestli budou mít na řešení úpadku OKD vliv. V přezkumném řízení přihlášených pohledávek insolvenční správce Lee Louda potvrdil, že více než desetimiliardovou pohledávku Citibank popírá.

Zástupce Citibank u soudu při přezkumném řízení prohlásil, že cílem popření pohledávek banky je záměrné poškození věřitelů a snaha vyřadit největšího věřitele z insolvenčního řízení. To Louda odmítl. O existenci pohledávky tak bude rozhodovat soud, což podle předsedy Rady expertů Asociace insolvenčních správců Michala Žižlavského obvykle trvá několik let.

Roli Citibank v řešení úpadku OKD budou mít v ruce věřitelé, jejichž pohledávky Louda nepopřel. Ti budou hlasovat o tom, jestli věřitelům s popřenými pohledávkami přiznají hlasovací právo na schůzi věřitelů.

Nadpoloviční většinu hlasů budou mít zítra pro toto klíčové hlasování čtyři věřitelé. Největšímu z nich, francouzské bance Natixis, dluží OKD 518,9 milionů korun. Ta spolu se skupinou AWT, Českou spořitelnou a ČSOB bude mít dohromady 55,5 procenta hlasů.

Společnost AWT, které OKD za dopravu uhlí a další služby dluží 463 milionů korun, nyní nechce svůj postup na schůzi věřitelů komentovat. „Řeší ho mimořádné zasedání představenstva, jehož výsledek bude známý nejdříve večer,“ říká mluvčí firmy Lukáš Tesař. ČSOB ani Česká spořitelna se před jednáním věřitelů nechce k otázce hlasování vyjadřovat.

Největší věřitelé OKD s uznanými pohledávkami
VěřitelVýše pohledávkyPodíl na uznaných pohledávkách
Banka Natixis S. A.518,9 mil. Kč18,4 %
Skupina AWT462,9 mil. Kč16,42 %
Česká spořitelna336,9 mil. Kč11,95 %
ČSOB246,4 mil. Kč8,74 %
Bremer Kreditbank246,4 mil. Kč8,74 %
ČSSZ74,8 mil. Kč2,65 %
Veolia Průmyslové služby60,5 mil. Kč2,15 %
Město Karviná40,6 mil. Kč1,44 %
Green Gas DPB27,6 mil. Kč0,98 %

Zdroj: Insolvenční rejstřík

Pokud by hlavní uznaní věřitelé Citibank hlasovací právo nepřiznali, může tak podle Žižlavského konečným rozhodnutím učinit insolvenční soud. Citibank argumentuje, že důvody, kvůli nimž Louda pohledávku popřel, neodpovídají skutečnosti. „Tvrzení a argumentace, o které se snaha o popření pohledávek Citibank opírá, jsou v silném rozporu se všemi dostupnými důkazy a podklady,“ říká Roman Pařík, mluvčí skupiny investičních fondů, které ovládají mateřskou společnost NWR a patří mezi hlavní věřitele firmy. Louda opírá snahu o vyškrtnutí hlavního věřitele z insolvenčního řízení o tvrzení, že se neprokázala existence dluhu. Proto OKD za něj nemůže ručit. Navíc OKD bylo mateřskou NWR vnucen ručitelský závazek za dluhy NWR, za který nezískala adekvátní protihodnotu.

Citibank namítá, že samotnou existencí desetimiliardového dluhu argumentovalo vedení OKD, když na firmu podalo insolvenční návrh. Dluh vznikl v rámci finanční restrukturalizace v roce 2014. V ní se OKD snížil předchozí ručitelský závazek z 500 milionů eur na 335 milionů eur. Za ručení pak OKD inkasovala v letech 2009 až 2015 odměnu přibližně 15 milionů eur, což dokazuje předloženou fakturou. OKD rovněž podle Citibank profitovala z toho, že v rámci restrukturalizace se půjčky od mateřské NWR ve výši 596 milionů eur změnily na základní kapitál firmy. Nemusí je proto splácet.

Zástupce OKD při přezkumném řízení trval na tom, že popření pohledávek Citibank je v souladu se zákonem. „Všechno dopadlo podle očekávání, tak jak jsme jednotlivé pohledávky přezkoumali,“ řekl po skončení jednání Lee Louda.

Kromě způsobu řešení úpadku OKD, kde přichází v úvahu buď reorganizace, nebo konkurz, bude schůze věřitelů rozhodovat také o složení věřitelského výboru. V prozatímním výboru jsou zastoupeni skupina AWT, Česká správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna. Poslednímu z věřitelů ovšem Louda popřel třetinu přihlášených pohledávek. Aktuálně tak v seznamu figuruje se 22,8 miliony korun uznaných pohledávek, což představuje 0,81 procenta hlasovacích práv.