Příležitost pro absolventy: výrobce čerpadel hledá v Brně 200 lidí

firma Edwards na Hané rozšiřuje výrobu turbomolekulárních vývěv

firma Edwards na Hané rozšiřuje výrobu turbomolekulárních vývěv Zdroj: Edwards

Výrobce vakuových a tlakových čerpadel Edwards přijme v příštích dvou letech až 200 nových zaměstnanců ve svém centru sdílených služeb, které rozšiřuje v Brně. Nabírat chce zejména absolventy vysokých škol. "Lokální univerzity jsou pro nás klíčovými partnery. Pro absolventy to zároveň může být skvělý začátek profesní kariéry," uvedl Pavel Šustek, jednatel Edwards. Firma podle něj už zažádala CzechInvest o investiční pobídky na vytvoření pracovních míst.

Sdílené služby jsou významným nástrojem pro snížení firemních nákladů, firmy se snaží sdílet pokud možno co nejvíce funkcí a docílit tak vyšší efektivity i efektivnosti. Nejčastěji sdílenými službami jsou finanční, účetní a IT služby a zákaznická podpora, mezi rychle rostoucí sdílené služby patří personalistika, nákup, logistika nebo právní služby.

V Brně má společnost Edwards zatím 160 zaměstnanců. Jejich počet bude zvyšovat více než dvojnásobně. Kanceláře si pronajala od CTP ve Spielberk Office Centre, smlouvu uzavřela na deset let. Podíl nezaměstnaných na jižní Moravě v dubnu klesl meziměsíčně o 0,5 procentního bodu na 6,4 procenta a je nejnižší za posledních pět let. Úřad práce evidoval 51 776 uchazečů o zaměstnání, což je o tři tisíce méně než v březnu. V Brně se o práci ucházelo přes 19 tisíc lidí.

Rekordní zisk

Edwards má v Česku výrobní základnu v Lutíně na Olomoucku, kde vyrábí vakuová a tlaková čerpadla. Předloni zvýšila tržby meziročně o deset procent na rekordní 4,611 miliardy korun. Firmě vzrostl i zisk, a to o více než čtvrtinu na 338 milionů korun, což je také nejvyšší hodnota v její historii.

Edwards je od ledna 2014 součástí švédské skupiny Atlas Copco. Skupina má výrobní závody ve více než 20 zemích. Celkem má ve světě zhruba 44 tisíc zaměstnanců. V Česku aktuálně společnost zaměstnává kolem 800 lidí.