Příliš drahé teplo. Hradec Králové poslal na Elektrárny Opatovice regulátory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové nesouhlasí se zdražením tepla od Elektráren Opatovice (EOP) a podala k Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) podnět na přezkoumání nových cen. Hradecká městská firma se v nejbližší době hodlá obrátit i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Elektrárny Opatovice zvedly od 1. ledna cenu tepla z takzvaného primárního horkovodu o 8,45 procenta. Za novými cenami si stojí.

Tepelné hospodářství minulý týden dopisem vyzvalo Elektrárny Opatovice k vysvětlení zdražení a k úpravě ceny směrem dolů. „V odpovědi elektrárny nezazněla nabídka na úpravu ceny. Opatovice jen potvrdily skutečnost, že navýšení ceny bude ve výši 8,45 procenta,“ uvedl ředitel firmy Jiří Seidler.

Podle Hradeckých pro takové zdražení nemají EOP důvod, v rámci České republiky jde prý o nadprůměrně vysoký růst. Na teple z EOP jsou Hradečtí stoprocentně závislí. Opatovice zdražení zdůvodnily investicemi do primárních horkovodů.

Kalkulace nových cen podle dřívějšího vyjádření mluvčího EOP Petra Zadáka odpovídá pravidlům pro stanovení cen tepla daných ERÚ. „Z případného šetření dozorových orgánů obavu nemáme,“ řekl.

Jasno bude do několika týdnů

ERÚ podle mluvčího Jiřího Chvojky provede po obdržení podnětu vlastní šetření a kontrolu výpočtu ceny. „Pokud by úřad shledal pochybení, může nařídit nápravu ceny. Následovat může i správní řízení s možným uložením pokuty,“ řekl Chvojka. Z pohledu ERÚ by ve věci mělo být jasno do několika týdnů.

Tepelné hospodářství teplo kupované z Opatovic dodává v krajském městě do 24 tisíc domácností. Kvůli zdražení tepla z Opatovic oznámilo zdražení tepla ze svých sekundárních rozvodů pro své konečné zákazníky o 6,3 procenta na 457,6 koruny za gigajoule včetně DPH. Domácnost tak zaplatí za rok asi o 800 korun víc.

V Pardubicích, Chrudimi a v menší části Hradce dodávají EOP teplo přímo. Cenu EOP zvedly o 5,5 procenta na 427,8 koruny za GJ včetně DPH.

Zdražení kritizují také v Pardubicích a Chrudimi. Pardubické primátorce Štěpánce Fraňkové vadí i to, že členové dozorčí rady nebyli o zdražení předem informováni. V dozorčí radě zasedají vedle Fraňkové i hradecký primátor Zdeněk Fink a starosta Chrudimi Petr Řezníček.

Zdražení tepla z primárního horkovodu se dotkne vedle domácností i škol a dalších veřejných a soukromých subjektů. Nesouhlas s novou cenou vyjádřila například Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Hradečtí ve své argumentaci poukazují i na nedávné prohlášení předsedy dozorčí rady Elektráren Opatovice Mirka Topolánka, že teplárny využívající hnědé uhlí by ve většině případů měly zdražit do tří procent. Hnědouhelné Elektrárny Opatovice patří Energetickému a průmyslovému holdingu, který vlastní PPF, J&T a Daniel Křetínský.