Příspěvky na bydlení se zvýší a dosáhne na ně více lidí. Zeman podepsal novelu

Rezidence MAISON Ořechovka

Rezidence MAISON Ořechovka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Rezidence MAISON Ořechovka
Rezidence Hadovitá
Miloš Zeman
Miloš Zeman
Prezident České republiky Miloš Zeman
6
Fotogalerie

Příspěvky na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií vzrostou a dosáhne na ně širší okruh lidí. Vládní novelu o státní sociální podpoře, jež dávky upravuje, v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha rovněž umožní kabinetu, aby letos příspěvky na bydlení dál zvýšil, pokud by ceny elektřiny a plynu dál rostly. Bude účinná zveřejněním ve sbírce.

Novela zvedá zpětně od ledna takzvané normativní náklady, z nichž se příspěvek na bydlení vypočítává. Zvýšení činí zhruba 1100 až 2100 korun podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení. O podporu budou moci nově žádat také podnájemníci a vlastníci rekreačních objektů, kteří v nich trvale bydlí. Normativ budou mít stejný jako vlastníci bytů. Jejich rekreační stavby ale budou muset splňovat určité standardy pro bydlení.

Na vyšší dávky pro víc lidí bude podle ministerstva práce a sociálních věcí tento rok potřeba asi 2,6 miliardy až tři miliardy korun navíc. Pomoc by mohlo letos dostat podle odhadů 220 tisíc až 280 tisíc domácností.

Video placeholde
Miloš Zeman a jeho nejdůležitější okamžiky • Videohub