Příspěvky obnovitelným zdrojům klesly poprvé po více než 10 letech

Solární elektrárna Pellworm - Eon

Solární elektrárna Pellworm - Eon Zdroj: Eon

Norský větrný park Rødsand - Eon
Britský větrný park Bowbeat - Eon
Norský větrný park Rødsand - Eon
4
Fotogalerie

Výše poskytnutého příspěvku podporovaným zdrojům energie (POZE) loni v Česku poprvé od roku 2006 klesla. Činila 43 miliard korun, meziročně o 1,1 procenta méně. 

Vyplývá to z roční zprávy Operátora trhu s elektřinou (OTE), kterou operátor zveřejnil na svém webu. Od roku 2006 bylo na podporu POZE v Česku vyplaceno téměř 250 miliard korun.

"Snížení bylo dané především zastavením podpory decentrální výroby a také nižší výrobou elektřiny z fotovoltaických elektráren, než byla v předchozím roce," uvedl ve zprávě OTE.

Energetický regulační úřad (ERÚ) odmítal loni a předloni řadu měsíců vypsat podporu těm zdrojům, které neměly souhlas Evropské komise, takzvanou notifikaci. V současné době drtivá většina podporovaných zdrojů v Česku notifikaci už má, chybí pouze zdrojům kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) uvedeným do provozu mezi roky 2013 až 2015.

Největší "balík" zdrojů, což byly obnovitelné zdroje energie spuštěné v období 2006 až 2012, zahrnul ERÚ na základě schválení Bruselu do svých cenových rozhodnutí pro rok 2017 v polovině loňského prosince. Provozovatelé zmíněných zdrojů tak mají mít letos nárok na zhruba 40 miliard korun.

V letošním roce stát poskytne na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu 26,2 miliardy korun, o zhruba čtyři miliardy Kč více než loni. Zbytek zaplatí převážně spotřebitelé v platbě na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Výplatu podpory podporovaných zdrojů energie provádí v Česku od roku 2013 OTE na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli samotní distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních letech.