Prodej hybridů a elektromobilů v Česku výrazně roste. Vede Toyota následovaná Škodovkou

Škoda

Škoda Zdroj: acz

Toyota Yaris 1.5 Hybrid GR Sport
2
Fotogalerie

Prodej hybridních vozů v prvním pololetí stoupl o téměř třetinu na 4864 aut. Z toho bylo 745 plug-in hybridů do zásuvky. Jejich počet se meziročně zvýšil šestkrát. Prodej čistých elektromobilů stoupl na trojnásobných 1028 vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

„Přibližně každé 47. nově registrované osobní vozidlo bylo letos elektrické. Celkem se elektromobily a plug-in hybridy v uvedeném období na všech registracích podílely 2,11 procenta,“ uvedl ředitel Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. Celkový prodej osobních aut v České republice od ledna do konce června meziročně klesl o 26 procent na 95 029 vozidel. V dlouhodobém srovnání jde o nejzásadnější meziroční pokles registrací nových osobních vozidel v Česku.

První příčku v prodeji aut na elektrický pohon obsadila Toyota se 1743 hybridními vozy, což je 42 procent jejího celkového odbytu. Škoda, která nabízí elektromobily i plug-in hybridy, prodala 1024 aut na elektřinu a patří jí tak druhá příčka. Třetí je s 628 vozy Suzuki.

„V červnových číslech jsme zaznamenali pozvolný obrat k lepšímu po nestandardních jarních měsících,“ uvedl generální ředitel českého zastoupení značek Toyota a Lexus Martin Peleška.

V kategorii vozů na čistě elektrický pohon je první Škoda se 595 prodanými elektromobily Citigo, druhá je americká Tesla s 226 vozy a třetí Hyundai s 201 registrovanými elektromobily.

Autům s elektrickým pohonem se daří zejména kvůli snaze automobilek snížit si jejich nabídkou celkové emise CO2, za což od letoška hrozí pokuty. Prodej vozů na stlačený zemní plyn CNG naproti tomu klesl o osm procent na 733 aut a odbyt vozidel na LPG se propadl o 28 procent na 209 aut.