Prodej majetku Oděvního podniku se opět rozjíždí

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: ctk

Nová insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov Miloslava Horská chystá další pokus o zpeněžení majetku dříve největší tuzemské oděvní firmy. Týká se to zhruba dvou desítek budov a 140 pozemků v Prostějově, Konici, Jeseníku a dalších místech. K prodeji mimo dražbu vyzval správkyni největší a zároveň zajištěný věřitel, Česká spořitelna. Horská proto požádala soud, který při existenci neúplného věřitelského výboru plní jeho funkci, o souhlas s prodejem.

„Jedná se o žádost o souhlas k prodeji nemovitostí mimo dražbu, který umožní prodej nemovitostí v transparentním výběrovém řízení. Prodej nemovitostí bude nicméně koordinován s prodejem produkce výroby na míru (měřenek) tak, aby nedošlo k omezení jejího provozu,“ řekl deníku E15 Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny.

Pokus o prodej majetku OP v minulosti připravovala firma Knight Frank, veřejné výběrové řízení vypsal i bývalý zvláštní insolvenční správce OP pro prodej majetku Jiří Kocvrlich. Kvůli zrušení konkurzu OP soudem se ale neuskutečnil. Hodnota výroby na míru, nyní jediné funkční části kdysi velké oděvní firmy, se odhadovala na 180 milionů korun, výtěžek z prodeje měřenek, budov v bývalých závodech v Konici a Jeseníku a strojního vybavení jesenického závodu pak na stovky milionů.

Kolik by mohl vynést nyní připravovaný prodej, to se podle České spořitelny nedá odhadnout. „Výtěžek bude nicméně výsledkem transparentního výběrového řízení na každou nemovitost,“ dodal Holinka. Prodej se podle informací z insolvenčního rejstříku týká pouze toho majetku, který slouží k zajištění pohledávek zajištěného věřitele, tedy spořitelny.

Prodej nemovitostí stále nezačal ani po více než roce a půl, kdy je podnik v úpadku. Důvodem byly soudní spory o průběh konkurzu, které vyvrcholily jeho zrušením a poté opětovně prohlášením, odvoláním insolvenčního správce Jaroslava Svobody i soudce, který řízení vedl, Jana Kozáka. Podle některých názorů tak neustále klesá hodnota majetkové podstaty OP, což znamená, že po prodeji zůstane méně peněz, zbudou-li vůbec nějaké, na menší věřitele.