Prodejce Wobenzymu se dostal ze ztráty, které mu přinesl propad rublu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Tuzemská pobočka výrobce léku Wobenzym, který zmírňuje záněty, zvyšuje obrat. „V Česku jsme loni zaznamenali rekordní prodeje. Rostou už šestým rokem po sobě,“ uvádí ředitel firmy Mucos Pharma CZ Radim Kočí. Nárůst loni činil šest až sedm procent, na Slovensku byl ještě o něco vyšší.

Kromě Česka a Slovenska zajišťuje český Mucos prodeje wobenzymu v řadě postsovětských zemí. Od české pobočky se však odloučilo zastoupení Wobenzymu v Rusku, kde se firma snažila udržet i při devalvaci rublu, což vedlo ke ztrátám. Po dvou ztrátových letech by tak podnik měl být za loňský rok v plusu.

Mucos Pharma CZ dosáhl předloni miliardového obratu při ztrátě třiceti milionů korun. Obrat v Rusku přitom podle výroční zprávy činil 269 milionů korun.

Wobenzym se sice vyrábí v Německu, ale skupinu vlastní kanadská společnost Atrium Innovations, která je rovněž světově významným výrobcem doplňků stravy. Na konci loňského roku firmu Atrium koupil koncern Nestlé a právě probíhají jednání, zda se o některé její produkty rozšíří i působnost českého Mucosu.

Wobenzymu se v Česku ročně prodá více než 200 tisíc balení. Ve finančním vyjádření je spolu s voltarenem firmy GlaxoSmithKline a ibalginem od Zentivy jedním ze tří nejprodávanějších volně prodejných léků v Česku. Podle údajů společnosti IMS, které poskytla firma Mucos, celkový loňský obrat léku Wobenzym na českém trhu činil 268 milionů korun.