Producenti ropy se potýkají s nízkými cenami, Exxon vydělal o pětinu méně

Exxon

Exxon Zdroj: profimedia.cz

Exxon Mobil, ropa
2
Fotogalerie

Společnost ExxonMobil, která je největším producentem ropy ve Spojených státech, hospodařila ve druhém čtvrtletí s výrazně nižším čistým ziskem než loni. Vydělala 3,13 miliardy dolarů (72,6 miliardy korun), což je pokles o 21 procent. Důvodem jsou nižší ceny plynu, pokles zisku ze zpracování ropy a ztráta chemické divize. Její rival Chevron si vedl mnohem lépe.

ExxonMobil ale navzdory výrazně nižšímu zisku překonal odhady. Zisk na akcii činil 73 centů, zatímco analytici v anketě společnosti Refinitiv čekali 66 centů. Těžba se zvýšila o sedm procent na 3,9 milionu barelů ropného ekvivalentu denně, hlavně díky těžbě z břidlic v USA. Celkové příjmy se o šest procent snížily a dosáhly 69,09 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun).

Chevron, který je v USA dvojkou v těžbě ropy, naopak zisk zvýšil o 26,3 procenta na 4,31 miliardy dolarů (100 miliard korun). Pomohla mu vyšší těžba, která vykompenzovala pokles cen ropy a plynu, a také růst výdajů. Výsledky Chevronu zahrnují také mimořádný zisk 740 milionů dolarů z poplatku za ukončení plánované fúze s firmou Anadarko a daňové zvýhodnění 180 milionů dolarů. Zisk na akcii činil 2,27 dolaru, zatímco analytici čekali 1,88 dolaru na akcii.

Chevron ve čtvrtletí zvýšil těžbu o 9,1 procenta na 3,08 milionu barelů denně. Příjmy ale o osm procent klesly a dosáhly 38,85 miliardy dolarů. Zaostaly tak za očekáváním.

Akcie Exxonu krátce po zahájení přidávaly asi půl procenta na 72,90 dolarů, zatímco akcie Chevronu zhruba 0,7 procenta odepisovaly a pohybovaly se kolem 119,20 dolarů.