Provozní zisk automobilky Škoda klesl bezmála o polovinu

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: Profimedia.cz

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto se v prvním pololetí snížil na 243 milionů eur, tedy zhruba 6,3 miliardy korun. Loni činil 449 milionů eur. Propad způsobil nižší prodej, ale také vývoj směnných kurzů a vysoké náklady na nové produkty.

Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnil mateřský koncern Volkswagen Group. Automobilka již dříve uvedla, že dodala zákazníkům v prvním pololetí 464 600 vozů, meziročně o 5,8 procenta méně. Nižší dodávky ovlivnilo hlavně zahájení výroby nových modelů Octavia a Superb.

Čistý zisk automobilky Volkswagen se v prvním pololetí meziročně propadl o téměř 46 procent na zhruba 4,8 miliardy eur, přibližně 124 miliard korun. Ve stejném období loňského roku ale výsledky podpořily příznivé dopady související s převzetím výrobce sportovních automobilů Porsche.

Provozní zisk Volkswagenu kvůli přetrvávající slabé poptávce v západní Evropě v pololetí klesl téměř o 12 procent na 5,8 miliardy eur, v samotném druhém čtvrtletí však stoupl a překonal očekávání analytiků. Firma také potvrdila, že v celém letošním roce počítá s dosažením provozního zisku na loňské úrovni, jež činila rekordních 11,5 miliardy eur.

Tržby se v pololetí zvýšily o 3,5 procenta na 98,7 miliardy eur. Firma nadále předpokládá, že v celém tomto roce dodá rekordní počet automobilů, ačkoliv není „zcela imunní“ vůči slábnoucí poptávce na klíčových trzích.