Provozovatel ropovodů Kinder Morgan koupí El Paso za 38 miliard dolarů

Americká společnost Kinder Morgan, která provozuje ropovody a plynovody, souhlasila s nákupem svého konkurenta El Paso za 38 miliard dolarů. Jejich spojením tak vznikne čtvrtá největší energetická společnosti v severní Americe, měřeno tržní hodnotou.

Akvizice El Pasa ukazuje, že houstonská Kinder Morgan sází na budoucí růst severoamerické poptávky po zemním plynu. El Paso v květnu oznámilo plán rozdělení společnosti na správce infrastruktury a společnost zajišťující výzkum a produkci, ale tyto plány se zatím neuskutečnily a mezi analytiky se jim dostalo jen vlažného přijetí.

Kinder Morgan oznámil, že po ukončení akvizice rozprodá ty části El Pasa, které měly vytvořit společnost zabezpečující průzkum a produkci. Richard Kinder, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Kinder Morgan, popsal v tiskovém prohlášení obchod jako příležitost, která se vyskytne jednou za život a je výhrou pro obě společnosti.

Odsouhlasených 38 miliard dolarů představuje 21 miliard v hotovosti a akciích a 17 miliard je dluh firmy El Paso, který Morgan Stanley přebírá s celou společností. Současní akcionáři Kinder Morgan budou vlastnit 68 procent nové společnosti a akcionáři El Pasa obdrží 32 procent akcií nově vzniklé skupiny. Společnost nadále ponese jméno Kinder Morgan a Richard Kinder zůstane předsedou představenstva a generálním ředitelem. Nová společnost bude vlastnit na 108 tisíc kilometrů plynovodů, téměř dvě třetiny z nich budou pocházet od El Pasa. Hodnota nově vzniklé skupiny se bude pohybovat okolo 94 miliard dolarů.

Podle Richarda Kindera by s akvizicí neměl mít problém antimonopolní úřad. Podle Kindera společnosti obsluhují různé zdroje a zákazníky na americkém trhu. El Paso se specializuje na plynovody a obsluhuje největší síť plynovodů v severní Americe, zatímco Kinder Morgan přepravuje ropu, benzín, oxid uhličitý a také zemní plyn. Poradci Kinder Morgan byli při obchodu Barclays Capital a Evercore, El Pasu radily banky Morgan Stanley a Goldman Sachs.