Průlom: americký břidlicový plyn bude zahřívat britské domácnosti

Tankér s plynem

Tankér s plynem Zdroj: profimedia.cz

Britská společnost Centrica v pondělí podepsala kontrakt s americkou firmou Cheniere Energy na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA do Spojeného království. Smlouva o dovozu amerického plynu, který má pokrýt spotřebu 1,8 milionu britských domácností, je přelomová – USA svůj laciný plyn do drahé Evropy dosud nevyvážely.

Smlouva o dovozu plynu do Británie je první svého druhu v Evropě. Tankery s LNG mají začít zásobovat britské domácnosti v červenci 2018. V USA je plyn extrémně levný, jednotka stojí dva dolary, zatímco v Evropě nebo Japonsku 10 až 12 dolarů. Ceny plynu ve Spojených státech srazily dolů objevy obrovských zásob břidlicového plynu.

USA však svůj plyn zatím nevyvážely, takže nedošlo k „propojení“ cen s Evropou. Evropa je naopak závislá na plynu ze Severního moře, jehož zásoby docházejí, a drahém plynu z plynovodů z Ruska.

Podle smlouvy mezi Centricou a Cheniere Energy budou Američané vozit do Británie plyn po dobu dvaceti let, ročně to bude 89 miliard metrů krychlových. Britská společnost za plyn zaplatí 10 miliard liber (asi 300 miliard korun).

Británie dosud dovážela kromě ruského plynu také zkapalněný plyn z Kataru. Arabský stát však cenu plynu odvozoval vždy od drahé ropy. „Dodávky plynu z USA diverzifikují náš energetický mix a zajistí britským spotřebitelům dlouhodobý, bezpečný a cenově dostupný zdroj plynu,“ komentoval dohodu britský premiér David Cameron.

Evropský masakr americkým plynem