Průmysl drží při životě prodej aut

Průmysl, auta

Průmysl, auta

Domácí průmyslová výroba ubrala ze svého růstového trendu. Průmysl v červenci zpomalil na 4,4 procenta. Dařilo se zejména automobilovému průmyslu, jehož produkce roste rekordním tempem 38,4 procenta. V závěsu pak následuje strojírenství, v propadu je naopak energetika. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Hodnota nových zakázek vzrostla proti loňskému červenci o 1,1 procenta.

Odhady analytiků byly optimističtější - ti předpovídali růst tuzemského průmyslu kolem pěti procent. Zbržďování českého průmyslu tak podle ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka plynule pokračuje a potvrzuje se, že květnový nárůst o 15,2 % meziročně byl jen jednorázovou výjimkou. „Pokles tempa růstu průmyslu odpovídá tomu, co se děje ve světové ekonomice - průmyslové objednávky již řadu měsíců zpomalují a indexy nákupních manažerů již systematicky klesají,“ říká k číslům průmyslu Mertlík.

Váznou zejména domácí průmyslové zakázky, ty poklesly meziročně o 9,4 procenta (zakázky ze zahraničí vzrostly o 8,1 procenta). Mertlík zdůrazňuje, že sestupná tendence trvá již tři měsíce po sobě, červencový propad je prý ale zdaleka nejhlubší. Analytik UniCredit Bank Patrik Rožemberský pak v této souvislosti odhaduje, že tento neblahý trend ve snižování domácích zakázek potrvá, recesi českého průmyslu však neočekává.

Průmyslová produkcePrůmyslová produkce

Zdroj: ČSÚ

Analytik ČSOB Petr Dufek podotýká, že český průmysl se stále veze na vlně zahraniční poptávky. „Vzhledem k rostoucím obavám z dalšího vývoje evropské ekonomiky však bude asi docela těžké udržet jeho solidní tempo i v dalších měsících. Druhé pololetí proto nejspíše bude ve znamení dalšího poklesu dynamiky nejvýznamnějšího odvětví ekonomiky, které navíc prozatím jen samo o sobě obstarává český ekonomický růst, “ předpovídá Dufek.