Průmysl hlavně díky autům stále roste, naopak stavebnictví se drží v útlumu

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi

Výroba automobilů v Mladé Boleslavi Zdroj: ctk

Český průmysl v říjnu sice už nerostl tak výrazně jako v září, kdy meziročně posílil o víc než sedm procent, ale stále si udržel slušný výkon. Výroba se tentokrát podle statistiků zvýšila o 3,5 procenta a po očištění o vliv pracovních dnů to bylo dokonce o šest procent. Tempo růstu opět táhla zejména produkce aut. Naopak stavebnictví příliš důvodů k optimismu stále nedává.

„Podle očekávání se na výborném výsledku průmyslu podílela především výroba automobilů, která v posledních měsících zažívala masívní příliv nových objednávek,” vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle Michala Brožky z Raiffeisenbank se vedle produkce vozů dařilo i kovodělnému průmyslu a tentokrát i výrobě a rozvodu energií. „Největší poklesy byly naopak zaznamenány v odvětví potravinářském a ve výrobě elektroniky a optiky,“ dodal Brožka.

Vývoj průmyslové výroby v jednotlivých měsících do října 2013:Vývoj průmyslové výrobyVývoj průmyslové výroby | Tradingeconomics.com, CSUZdroj: Tradingeconomics.com, ČSÚ

Pozitivní vývoj zaznamenaly také nové zakázky. „Jejich růst o téměř deset procent a zahraničních dokonce o 13,5 procenta dává tušit výborné výsledky průmyslu i pro další měsíce,” poznamenal Dufek. Podle něj opět hrají prim automobilky, kterým rostou zakázky dokonce o pětinu.

Pozitivní výhled potvrzuje i Michal Brožka: „Předstihové indikátory trendově míří vzhůru a je tedy velmi pravděpodobné, že průmysl bude táhnout českou ekonomiku dále od recese i v nejbližších měsících.“

Také podle analytika firmy Akcenta Miroslava Nováka říjen ukázal, že průmysl přidává na obrátkách. „Pozitivně lze hodnotit především výhled na nadcházející měsíce,“ poznamenal Novák.

Brožka z Raiffeisenbank nicméně odhaduje, že letošní průmyslovová výroba klesne o půl procenta. „Říjnový výsledek však zvyšuje šanci na dosažení celoroční černé nuly,“ doplnil Michal Brožka.

Nad stavebnictvím se stále vznášejí mračna

Zatímco vývoj v průmyslu slibuje oživení české ekonomiky ještě před závěrem roku, stavebnictví stále příliš radosti nepřináší.

„Stavební výroba sice už v říjnu neklesala, po očištění o vliv nižšího počtu pracovních dnů se dostala dokonce do symbolického plusu o dvě desetiny procenta, avšak přehledy zakázek zatím obrat k růstu neslibují,” doplnil analytik ČSOB.

V propadu i nadále pokračuje bytová výstavba. Nově se staví výrazně měně bytů než loni, tentokrát dokonce dosáhl pokles o více než třetinu. „Rok 2013 tak bude asi nejhorším rokem pro výstavbu bytů za posledních 17 let,” dodal Petr Dufek.