Průmysl loni silně rostl. Pandemický propad ale zatím nedohnal, automobilky se trápí

Škoda Auto Vrchlabí

Škoda Auto Vrchlabí Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Český průmysl loni meziročně rostl o 6,4 procenta po poklesu o více než sedm procent v roce 2020. Polepšila si většina odvětví. Předcovidové úrovně ale průmyslová výroba nedosáhla, důvodem byly problémy automobilového průmyslu. K růstu se loni vrátilo také stavebnictví.

Automobilová výroba se vedle následků koronavirové pandemie stále potýká také s nedostatkem čipů. Přesto loni meziročně vzrostla o 3,4 procenta. Výroba ostatních dopravních prostředků si polepšila o 22 procent, produkce strojů o 9,4 procenta a výroba elektrických zařízení o 11,2 procenta. Jediná dvě odvětví, která zaznamenala ve srovnání s rokem 2020 horší výsledek, jsou zpracování dřeva a výroba oděvů.

Také stavební výroba se loni vrátila k růstu, meziročně se zvýšila o 1,4 procenta po předchozím poklesu o 6,2 procenta. Stoupla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V prosinci stavebnictví zrychlilo meziroční růst na 8,1 procenta z listopadových dvou procent. Z hlediska růstu výroby to byl loňský nejúspěšnější měsíc ve stavebnictví. 

„V letošním roce počítáme s dalším pozvolným oživením stavební výroby, a to jak v rezidenčním bydlení, tak i v průmyslové výstavbě. Ceny by se měly v průběhu roku stabilizovat,“ předpokládá Peter Markovič, generální ředitel výrobce stavbních materiálů Xella.