Průmyslová výroba v září v Česku stoupla. Zahraniční obchod je už osmý měsíc v deficitu

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích.

Výrobní závod automobilky Hyundai v Nošovicích. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Výrobní závod firmy KOMA Modular ve Vizovicích
2
Fotogalerie

Průmyslová výroba v Česku v září meziročně stoupla o 8,3 procenta po srpnovém růstu o 7,2 procenta. Zářijové výsledky podpořilo meziroční zvýšení výroby motorových vozidel o téměř 60 procent. Meziměsíčně byla průmyslová výroba v září nižší o 0,2 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o víc než pětinu. Čísla na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.

Zářijové výsledky průmyslu jsou do značné míry podobné srpnovým, uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. „Loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel významně ovlivnila meziroční tempo růstu. V rámci letošního roku však byla průmyslová produkce na úrovni srovnatelné s předchozími měsíci,“ doplnil.

Zahraniční obchod Česku je osmý měsíc v deficitu, v září měl schodek 13,9 miliardy korun

Zahraniční obchod Česka skončil v září schodkem 13,9 miliardy korun, meziročně byl o 2,6 miliardy menší. V deficitu je obchodní bilance osmý měsíc v řadě. Negativní vliv na zářijový výsledek měl opět větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem kvůli jejich zdražení na světových trzích. 

Ministr Síkela překvapil: Tvařte se jako malé a střední, nabádal velké firmy

Video placeholde
Ministr Síkela překvapil: Tvařte se jako malé a střední, nabádal velké firmy • Youtube / Svaz průmyslu a dopravy - Sněm 2022

„Celková obchodní bilance skončila v červených číslech osmý měsíc v řadě. Naposledy jsme podobnou situaci zažili v únoru 2009,“ komentoval výsledky zahraničního obchodu vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Vývoz v září meziročně vzrostl o 25,8 procenta na 409,9 miliardy korun a dovoz o 23,8 procenta na 423,7 miliardy. Letošní září mělo stejný počet pracovních dní jako to loňské.

Stavební produkce v Česku v září zrychlila meziroční pokles o 3,7 procenta

Stavební výroba v Česku po letních prázdninách zrychlila meziroční pokles. V září se reálně snížila o 3,7 procenta, zatímco v srpnu byla nižší o 0,4 procenta. Klesla i meziměsíčně, a to o 1,7 procenta. Pozemní stavitelství, tedy stavby budov, se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížilo o 4,8 procenta. Produkce inženýrského stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně klesla o 1,1 procenta. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V září se stavební produkce vrátila k meziměsíčnímu poklesu a klesla také meziročně. O něco lépe si vedlo inženýrské stavitelství, jehož srovnávací základna byla nižší. Pozemní stavby se potýkaly s vyšší základnou a vývoj brzdil segment menších firem,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.