Průzkum: Rusko dominuje v žebříčku zájmu českých exportérů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Rusko dominuje v žebříčku zájmu českých exportérů. Poptávka o informace z tohoto trhu je mezi nimi největší, následují Čína, Německo a Brazílie. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy mezi exportéry, kteří se v Praze zúčastnili konzultací s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří agentury CzechTrade.

Podle průzkumu má zájem o ruský trh 30 procent průmyslových firem. V první desítce nejpoptávanějších zemí se umístily dále Indie, Vietnam a Kazachstán. Mezi nejžádanějšími destinacemi se umístily pouze dvě členské země EU, a to Německo (3. místo) a Polsko (9. místo). Ukrajina, která se v minulých letech držela v první desítce, se letos ocitla na 14. místě. Přesto zájem o informace z tohoto trhu zůstává poměrně velký, je vyšší než například o USA, Ázerbájdžán, JAR, Izrael, Koreu nebo Chile, upozornil průzkum.

Dvě třetiny schůzek firem s ekonomickými diplomaty se letos zaměřily na destinace v zemích bývalého Sovětského svazu, v oblasti Dálného Východu, Latinské Ameriky a Afriky. Minulý rok stejné destinace tvořily pouze 55 procent všech žádostí o schůzky.

V rámci Týdne české ekonomické diplomacie, který dnes skončil v Praze, se registrovalo 468 exportérů. Ti zažádali o 3130 individuálních schůzek s ekonomickými diplomaty a řediteli zahraničních kanceláří agentury CzechTrade. Náklady na provoz všech zahraničních kanceláří CzechTrade tvoří zhruba 150 milionů korun ročně. Roční náklady na kompletní provoz jedné zahraniční kanceláře loni byly zhruba tři miliony korun.

14 nových ekonomických diplomatů

Ministerstvo zahraničí minulý týden uvedlo, že Česko vyšle příští rok do zahraničí 14 nových ekonomických diplomatů, kteří posílí zastupitelské úřady a kanceláře agentury CzechTrade. Letos má těchto specializovaných diplomatů vyjet deset spolu s pěti experty na zemědělství a jedním specialistou na vědu a výzkum.

Ekonomičtí diplomaté přibudou příští rok na českých zastupitelských úřadech v Dillí, Hongkongu, Tokiu, Torontu, Chicagu, Kuala Lumpuru, Pretorii, Manile, Tchaj-peji, Ammánu a Akkře. Kanceláře CzechTrade posílí v americkém Seattlu a nigerijském Lagosu.