PSA zavírá továrnu v Paříži, dnes zde vyrobila poslední vůz

Autosalon Franfurkt, Peugeot 308

Autosalon Franfurkt, Peugeot 308 Zdroj: ctk

Továrna v Aulnay-sous-Bois na severním předměstí Paříže. PSA Peugeot Citroën v Aulnay-sous-Bois zde dnes vyrobila svůj poslední automobil. Proti plánovanému uzavření továrny zaměstnanci protestovali.

Továrna, kde pracuje asi 3000 lidí, bude v příštím roce zcela uzavřena, a to v rámci snahy o snížení nákladů. Do té doby bude vyrábět automobilové součástky s omezeným počtem pracovníků.

Továrna od roku 1973 vyrobila přes 8,5 milionu automobilů. Její uzavření je součástí restrukturalizačního plánu automobilky PSA, který zahrnuje zrušení zhruba 8000 pracovních míst.

PSA chtějí koupit Číňané

PSA byla coby druhá největší automobilka v Evropě těžce zasažená krizí eurozóny. Firma proto už delší dobu shání finance nutné k přežití. O automobilku v nedávné době projevil zájem čínský obr Dongfeng Motors, který chce v PSA získat až třetinový podíl. Číňané plánují investovat až 10 miliard yuanů (asi 1,2 miliardy dolarů). Jednání jsou ale v počátcích.

V roce 2012 vykázala francouzská automobilka čistou ztrátu ve výši pět miliard eur, přičemž celosvětové tržby v posledních třech letech spadly o 17,5 procenta.