Rakousko nevylučuje žalobu na Česko kvůli jaderným plánům

areál jaderné elektrárny Temelín

areál jaderné elektrárny Temelín Zdroj: cez

Rakousko nevylučuje podání žaloby na Českou republiku u Soudního dvora Evropské unie kvůli plánům postavit nové reaktory. Zatím však Vídeň čeká na to, zda česká vláda pro takový projekt schválí státní podporu. Podle rakouské tiskové agentury APA to prohlásil rakouský ministr životního prostředí Andrä Rupprechter. Podle českého ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka je Česko připravené s Rakušany jednat. První setkání se uskuteční už počátkem června.

Rakouští politici dávají opakovaně najevo, že by považovali státní dotace do jaderné energetiky schválené evropskými institucemi za nepřijatelné. Český premiér Bohuslav Sobotka v sobotu při návštěvě Dukovan připomněl, že vládní koncepce rozvoje jaderné energetiky počítá se stavbou dvou nových bloků v jaderných elektrárnách v Dukovanech i v Temelíně. Zatím česká vláda o vybudování nových reaktorů pouze uvažuje, zdůraznil dnes Rupprechter.

Rakouský ministr ale upozornil, že pokud česká vláda schválí příslušnou pomoc, vyhrazuje si Vídeň právo Českou republiku žalovat. Podle Rupprechtera lze totiž nové jaderné elektrárny postavit jen díky dotacím, například ve formě státem garantovaného tarifu při odběru elektřiny. To by prý ale Vídeň napadla u unijního soudu.

Mládek: Budeme vysvětlovat a budeme jednat

Rakouskému rozhlasu Rupprechter řekl, že už jenom oznámení záměru podat takovou žalobu by znejistilo investory. Projevuje se to prý v obdobném případě britských plánů na vybudování jaderné elektrárny Hinkley Point C, kdy už Rakousko příslušnou žalobu chystá.

„Budeme vysvětlovat a budeme jednat,“ reagoval dnes na rakouské hrozby Mládek na Evropském jaderném fóru v Praze. S rakouským kolegou se kvůli tomu sejde 1. června v Českém Krumlově.

Fico: Respektujeme suverénní rozhodnutí každého státu

K rakouským hrozbám se na fóru vyjádřil i slovenský premiér Robert Fico, jehož vláda také sází na rozvoj jaderné energie; na Slovensku se dostavují dva bloky jaderné elektrárny v Mochovcích. „Tak, jako my respektujeme suverénní rozhodnutí každého státu na složení energetického mixu, očekáváme, že každý bude respektovat naše suverénní rozhodnutí, jak si budeme zabezpečovat energetickou bezpečnost,“ zdůraznil Fico.

Slovensko je podle něj připravené poskytovat Rakousku veškeré informace o dostavbě. „Požadujeme na jedné straně respekt, aby bylo uznané naše právo na energetický mix, na druhé straně respektujeme právo na všechny informace,“ dodal.

Loni Evropská komise povolila poskytnutí veřejné podpory na dostavbu a provoz britské elektrárny ve výši 16 miliard liber (610 miliard korun). Elektrárna by měla zahájit provoz v roce 2023. Má mít dva reaktory o celkovém výkonu 3,3 gigawattu.