Rakušané našli zbraň proti jaderným elektrárnám. Mají prý malé pojištění

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: profimedia.org

Evropské jaderné elektrárny jsou v rozporu s unijními předpisy nedostatečně pojištěné. Vyplývá to ze studie rakouských odborníků na ekologii a evropské právo. Horní Rakousky chtějí, aby se záležitostí zabývala Evropská komise. Ze strany rakouských elektrárenských společností pak není vyloučena žaloba kvůli údajnému narušení hospodářské soutěže.

Studii z pověření hornorakouského zemského ministra životního prostředí Rudiho Anschobera vypracovali expert na evropské právo Franz Leidenmühler a specialista na právo životního prostředí Ferdinand Kerschner. „Našli jsme cestu k odklonu od jádra,“ myslí si politik za Zelené Anschober.

Právníci dospěli ve své analýze k závěru, že podle evropského práva lze příliš nízký stanovený podíl provozovatelů na ručení za provoz jaderných elektráren interpretovat jako nepřípustnou podporu, a tudíž narušení hospodářské soutěže.

Podle mezinárodních smluv jsou například české jaderné elektrárny pojištěny na částku 306 milionů eur (přes 7,7 miliardy korun), britské na 157 milionů eur. „To je, jako kdyby si člověk na autě pojistil jen kolo,“ prohlásil Kerschner.

Expert pro srovnání uvedl výše škod, které vznikly při největších haváriích jaderných elektráren. Škoda způsobená havárií sovětské jaderné elektrárny Černobyl prý činila 1,37 bilionu eur, havárie Fukušimy prý podle japonských odhadů stála 45 miliard eur. Nehoda reaktoru americké elektrárny Three Mile Island pak přišla na zhruba miliardu dolarů (18,8 miliardy korun).

Leidenmühler doporučil jako další krok podání stížnosti u Evropské komise kvůli možné protiprávní podpoře provozovatelů jaderných elektráren. Elektrárenské společnosti, které se cítí znevýhodněny zvýhodňováním jaderných elektráren, zase mohou podat žalobu na porušení hospodářské soutěže u národního soudu státu, v němž je údajná neoprávněná podpora uplatňována.

Anschober už prý zahájil příslušné rozhovory s elektrárenskými společnostmi a očekává, že odpovídající kroky podnikne také spolková vláda ve Vídni. Sám podal stížnost u Evropské komise.