Řecku v létě hrozí rozsáhlé výpadky elektřiny

elektřina

elektřina Zdroj: profimedia.cz

Řecké energetické společnosti se snaží získat od bank nouzové úvěry, aby byly schopny zaplatit dodavatelům a odvrátily rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny a plynu alespoň v letní turistické sezoně. Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje z řecké energetiky. Hrozící energetická krize je další komplikací pro zemi, která je už více než dva roky ponořena do dluhové krize a od roku 2008 zažívá hlubokou ekonomickou recesi.

Kvůli vražedné spirále klesající poptávky po energii při vysokých fixních nákladech, nedobytným pohledávkám a špatné regulaci vznikla ve financích řeckého energetického systému díra 350 milionů eur (téměř devět miliard Kč). Pokud nebudou mít energetické společnosti na platby dodavatelům ze zahraničí, hrozí v létě velké výpadky, protože země je v energetice silně závislá na dovozu. Ty by ohrozilo už tak slabé vyhlídky turistického ruchu, jednoho z mála odvětví, které zemi přináší devizové příjmy.

Státní plynárenský podnik DEPA jedná s domácími bankami o zajištění úvěru na zaplacení dovozu za asi 120 milionů eur, sdělil dnes nejmenovaný činitel podniku. Sjednávaná půjčka však podle něj vydrží stejně jen na další měsíc.

Řecko dováží všechnu svou spotřebu plynu a 80 procent dodávek odebírá z Ruska. Podle zdroje z DEPA musí podnik do 22. června splatit ruskému Gazpromu své závazky. Gazprom dnes Reuters sdělil, že Řecko zatím platí včas, a vyjádřil přesvědčení, že do konce června bude schopno splatit květnové dodávky.

O nouzovém úvěru jedná s bankami i největší řecká elektrárenská společnost PPC, která produkuje 70 procent domácí spotřeby elektřiny a ovládá téměř celý maloobchodní trh. Na konci června potřebuje vyrovnat splatný dluh v sumě 525 milionů eur, v peněžních rezervách ale má už jen 230 milionů eur.

Vedení PPC je přesvědčeno, že řecké banky podniku pomohou. Největší banky v Řecku minulý měsíc dostaly v rámci mezinárodní finanční pomoci zemi 18 miliard eur na rekapitalizaci.

Řecko letos dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) druhý záchranný balík v sumě 130 miliard eur (3,2 bilionu korun), který má Aténám zajistit finance do roku 2014. První záchranný úvěr obdržela země v květnu 2010.

Výměnou za finanční pomoc musely Atény slíbit výrazné rozpočtové škrty, zvýšit daně a uskutečnit tržní reformy. EU už déle naléhá na Řecko, aby liberalizovalo silně regulovaný maloobchodní trh s elektřinou a otevřelo domácí zdroje uhlí a vodní energie soukromým producentům. Producenti elektřiny mimo PPC mohou vyrábět jen ze zemního plynu a obnovitelných zdrojů.