Rekordní jihokorejské IPO. Výrobce baterií LG Energy Solution míří na burzu

LG Energy Solution

LG Energy Solution Zdroj: profimedia.cz

LG Energy Solution
LG Energy Solution
LG Energy Solution
4
Fotogalerie

Jihokorejský výrobce baterií LG Energy Solution (LGES) plánuje zahájit obchodování se svými akciemi na burze v Soulu 27. ledna. Firma v pondělí v rámci plánované primární nabídky akcií, která má být největší v zemi, otevřela investorům své účetnictví. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na předběžný dokument se základními podmínkami nabídky.

Akcie firmy se budou prodávat v rozpětí 257 tisíc až 300 tisíc wonů (4700 až 5500 korun) za kus. Společnost by tak z primární nabídky mohla získat až 10,8 miliardy dolarů (236,7 miliardy korun). Primární nabídka LGES tak překoná dosavadní rekord pojišťovny Samsung Life Insurance, která získala v roce 2010 z primární nabídky 4,12 miliardy dolarů. Nabídka ohodnocuje LGES na 51 miliard až 59 miliard dolarů.

Získané peníze z nabídky chce firma použít především na rozšíření současných výrobních závodů a splácení dluhu. LGES dodala, že pokračuje v realizaci zbývajících procesů k zahájení úspěšné primární nabídky.

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
• Videohub

Firma dnes spouští také tzv. roadshow, tedy vlastní prezentaci, na níž přesvědčuje investory, aby akcie v nabídce koupili. Ta by měla skončit 11. ledna.

LGES je dceřinou společností firmy LG Chem, která je jejím stoprocentním vlastníkem. Baterie dodává mimo jiné automobilkám Tesla, General Motors a Hyundai Motor.

Očekává se, že poptávka investorů po akciích firmy bude vysoká díky prudce rostoucí poptávce po elektromobilech na hlavních trzích po celém světě. Informovaný zdroj řekl minulý týden agentuře Reuters, že cena by měla být stanovena 14. ledna a zřejmě bude na horním konci nyní zmiňovaného rozpětí. Pro institucionální investory by mělo být určeno 55 až 75 procent akcií z nabídky.

Nabídka LGES navazuje na úspěšný loňský rok pro korejský trh s akciemi. Loni se podařilo v rámci primárních nabídek získat rekordních 17,7 miliard dolarů. Byl tak překonán rekord z roku 2020, který činil 7,6 miliardy dolarů.

V roce 2020 se podle odhadů prodalo po celém světě 2,5 milionu elektromobilů. Podle poradenské společnosti Deloitte by měl do roku 2030 prodej elektromobilů stoupnout více než 12krát na 31,1 milionu vozů a na celkovém prodeji nových aut se budou elektromobily podílet téměř třetinou.