Ropa může stoupnout až na 55 dolarů, pokud těžaři omezí těžbu, tvrdí Teherán

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: Nesteoil.com

Ruská ropná jednička Rosněfť
Centrální tankoviště ropy v Nelahozevsi
Těžba ropy
Skladovací zásobníky v CTR
Těžba ropy
7
Fotogalerie

Cena ropy by mohla stoupnout až na 55 dolarů za barel, pokud budou s omezením těžby souhlasit všichni těžaři. Uvedl to dnes íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne. Vyjádřil rovněž optimismus z nadcházející schůzky ropného kartelu OPEC.

 

"Dostali jsme pozitivní signály, které zvyšují pravděpodobnost dohody na setkání a jsem optimistický," prohlásil Zangáne v místní státní televizi. Pokud se kartel dohodne na omezení těžby, měla by podle něj cena ropy rychle stoupnout nad 50 dolarů za barel. Pokud budou spolupracovat i další země, může stoupnout až na 55 dolarů. V pátek cena ropy Brent uzavřela na 46,86 dolarů za barel.

OPEC se v září předběžně dohodl na prvním snížení těžby za osm let, neshody mezi členskými zeměmi ale vyvolávají pochybnosti, zda se tuto dohodu podaří zrealizovat. Předběžná dohoda počítá se snížením těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Členové kartelu by podrobnosti plánu měli dojednat na oficiálním zasedání 30. listopadu ve Vídni.

Írán je hlavní překážkou v dokončení dohody, protože se omezení těžby brání a není ochotný přistoupit ani na její zmrazení na současné úrovni. Zangání dnes zopakoval, že Teherán chce i nadále zvyšovat těžbu.

Írán chce výjimku z dohody, protože se snaží obnovit svůj podíl na trhu po zmírnění sankcí západních zemí. Již několikrát Írán uvedl, že je ochoten přestat zvyšovat těžbu až ve chvíli, kdy jeho těžba stoupne na úroveň před zavedením sankcí, tedy zhruba čtyři miliony barelů za den. V současnosti těží 3,85 milionu barelů, napsaly agentury AP a Reuters.