Cena ropy zase padá, může za to Írán a vyšší těžba v USA

těžba ropy

těžba ropy

Těžba ropy
Těžba ropy v Kalifornii (ilustrační foto)
Těžba ropy, ilustrační foto
Těžba ropy (ilustrační foto).
Írán, ropa
7
Fotogalerie

Ceny ropy dnes klesly na nové tříměsíční minimum. Na vině je nečekané zvýšení těžby v Íránu a také růst počtu vrtů, z nichž těží ropné společnosti ve Spojených státech. Poměry na trhu s ropou signalizují, že svět čeká v nejbližší době přebytek suroviny.

Írán zvednul produkci na třech ropných polích na západě země rychleji, než se čekalo. Saúdská Arábie sice prohlásila, že OPEC se musí dohodnout na snížení těžby a stabilizovat trh, nicméně o odhodlanosti ropných států k utažení kohoutů panují pochybnosti. Američtí těžaři navíc navrtali od května více než 130 nových vrtů, ukazují data poradenské společnosti Baker Hughes. I při nízkých cenách se jim vyplatí těžit díky vyšší produktivitě nových vrtů.

Na trhu podle agentury Reuters přetrvávají obavy z rostoucího převisu nabídky nad poptávkou a pochybnosti, zda ropný kartel OPEC dokončí dohodu o omezení těžby. Skepsi posílilo i zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA.

Cena severomořské ropy Brent v pondělí odpoledne vykazovala pokles o 1,7 procenta na 43,99 dolaru za barel. Americká ropa WTI ztrácela rovněž zhruba 1,7 procenta a prodávala se za 42,66 dolaru za barel.

 
source: tradingeconomics.com

„Íránské prohlášení, že země zvýšila těžbu na 250 tisíc barelů za den na západních polích je jen poslední náznak, že celosvětová těžba roste. Nejistota ohledně schopnosti OPEC snížit těžbu v podstatě vymazala růst cen z posledních měsíců,“ řekl agentuře Bloomberg Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy.

OPEC se v září předběžně dohodl na prvním snížení těžby za osm let, neshody mezi členskými zeměmi ale vyvolávají pochybnosti, zda se tuto dohodu podaří zrealizovat. Členové kartelu by podrobnosti plánu měli dojednat na oficiálním zasedání 30. listopadu ve Vídni.

"OPEC ví, co je potřeba udělat, ale jen málo členů bude souhlasit s omezením těžby, aby se mohla zvýšit cena," řekl analytik David Hufton z PVM Oil Associates.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku kvůli rostoucímu převisu dodávek na trh poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. Později sice část ztrát smazaly, dál ale zůstávají hluboko pod úrovní z první poloviny roku 2014, kdy výrazně přesahovaly hranici 100 dolarů za barel.

Ropu nyní podkopává i rostoucí kurz dolaru, který nezastavilo ani zvolení Donalda Trumpa.