Ve Spojených státech dosáhla těžba rekordních jedenácti milionů barelů za den. Na Rusko to ale nestačí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ropa
Těžba ropy ve Venezuele
3
Fotogalerie

Americká produkce ropy se minulý týden poprvé v historii dostala na úroveň 11 milionů barelů na den. Spojené státy tak posílily svou pozici druhého největšího producenta ropy hned po Rusku, které v posledních týdnech navýšilo svoji těžbu na 11,2 milionu barelů za den. V porovnání s loňským listopadem američtí těžaři zvýšili produkci o celý jeden milion barelů denně. Podle ředitele výzkumu Sandyho Fieldena z americké společnosti Morningstar tak souboj v těžbě s Ruskem připomíná hvězdné závody z minulého tisíciletí.

Produkci zvýšili ale i další aktéři. Podle agentury Reuters je na rekordních číslech také Saúdská Arábie, která má podle odhadů těžit zhruba 10,7 milionu barelů denně. Dodávky ropy navíc obnovila i Libye.

Jak cena severomořské ropy Brent, tak lehké americké ropy WTI se v posledních týdnech dostaly na nejvyšší úroveň za poslední tři roky. Díky vzrůstající produkci ale tlak na růst cen zase o trochu polevil, barel ropy WTI se tak ve čtvrtek prodával za zhruba 69 dolarů a barel severomořské ropy byl zhruba o čtyři dolary dražší.

Větší pokles cen ale podle hlavního analytika společnosti BHS Štěpána Křečka očekávat nelze. „Navyšování produkce ropy ve Spojených státech je omezeno relativně špatnými distribučními možnostmi, kvůli čemuž je vývoz ropy z USA značně komplikovaný. Rostoucí produkce v Saúdské Arábii je zase limitována produkčními možnostmi země.

Navíc se ukazuje, že situace ve Venezuele bude dlouhodobě problematická a povede k nízké produkci této ropné velmoci,“ okomentoval hlavní analytik společnosti BH Securities Štěpán Křeček, podle něhož světovou nabídku ropy omezí také americké sankce na Írán.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda se ale domnívá, že sankce budou mít nakonec menší vliv na trh s ropou, než se původně očekávalo. „Americká administrativa už připouští přechodné období po zavedení sankcí, což by mohlo jejich dopad omezit,“ míní Kovanda.

Podle něj navíc existuje i další faktor, který bude ceny tlačit směrem dolů. „Tím je rostoucí riziko zpomalení globální ekonomiky, které může ještě umocnit světová obchodní válka,“ okomentoval Kovanda.