Ropa zlevňuje, přispívá k tomu pokrok v jaderných rozhovorech mezi USA a Íránem

Ropa

Ropa Zdroj: Pexels

Ropa
Ropa
Ropná plošina
Ropa
5
Fotogalerie

Ropa dnes zlevňuje. Náladu na trhu určuje pokrok v jaderných rozhovorech mezi Spojenými státy a Íránem, které by mohly vést ke zrušení amerických sankcí na prodej íránské ropy.

Kolem 18:10 odepisovala severomořská ropa Brent 0,6 procenta na 92,72 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu klesala o 1,1 procenta na 91,27 dolaru za barel.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v pátek obnovila Íránu výjimky ze sankcí, aby umožnila mezinárodní projekty jaderné spolupráce. Jednání o mezinárodní jaderné dohodě z roku 2015 vstupují do závěrečné fáze, napsala agentura Reuters.

Video placeholde
Co určuje cenu ropy? • Videohub

Přestože zmírnění sankcí bude mít na íránskou ekonomiku jen omezený dopad, trhy tento krok vnímaly jako signál, že obě strany jsou odhodlány dosáhnout dohody. Pokud by byly americké sankce zrušeny, Írán by může začít vyvážet miliony barelů ropy, což by mohlo pomoci snížit prudce rostoucí ceny. Teherán se podle Reuters na export suroviny připravuje.

"Dohoda by nakonec mohla vést k tomu, že v příštích šesti až devíti měsících bude na mezinárodní trh znovu uveden přibližně jeden milion barelů ropy denně, což by pomohlo zmírnit určitý tlak na dodávky," uvedl Björnar Tonhaugen, vedoucí oddělení ropných trhů ve společnosti Rystad Energy.

Ceny ropy tento rok posílily o 20 procent. Podle analytiků letos přesáhnou vlivem silné poptávky hranici 100 dolarů za za barel.