Rosatom: Arevu k dostavbě Temelína přizvat neplánujeme

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Ruská energetická společnost Rosatom popřela, že by o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně usilovala spolu s francouzskou společností Areva. Rosatom je členem konsorcia, které má o zakázku zájem a stejné plány měla také Areva. Tu ale společnost ČEZ, která tendr vypsala, minulý týden ze soutěže vyřadila.

„Z právního hlediska to ani není možné, protože podmínky tendru nedovolují spolupráci s jednotlivými uchazeči,“ řekl náměstek generálního ředitele Rosatomu Kirill Komarov, jehož cituje agentura Reuters. ČEZ Arevu vyřadil se zdůvodněním, že její nabídka nesplňuje klíčové požadavky zadané v soutěži.

Komarov sice řekl, že Atomstrojexport by později mohl Arevu použít jako subdodavatele, taková varianta je však podle něj silně hypotetická. Seznam dodavatelů je totiž součástí nabídky, která se v rámci tendru předkládá. Činit dodatečné změny tudíž není jednoduché.

Dostavba Temelína by mohla stát v přepočtu více než deset miliard dolarů (téměř 200 miliard korun). Současná kapacita elektrárny, která činí asi 2000 megawattů, by se mohla více než zdvojnásobit.

ČEZ neupřesnil, v čem konkrétně mu nabídka Arevy nevyhovuje. Odchodem francouzského podniku tak v soutěži zůstávají dva hlavní uchazeči, a to americký Westinghouse ze skupiny Toshiba, a ruský Atomstrojexport, který je součástí zmíněného Rosatomu. Součástí česko-ruského konsorcia, které nese název Konsorcium MIR.1200 a které vedou Rusové, je také český podnik Škoda JS.

Temelín je už teď největším energetickým zdrojem, jakým Česká republika disponuje. Temelínskou jadernou elektrárnu tvoří dva reaktory ruského typu, které ale byly ještě před zahájením provozu v roce 2000 a 2003 modernizovány technologií americké společnosti Westinghouse. Reaktory nyní používají ruské jaderné palivo, dříve používaly americké.