Rozpory mezi Světlíkem z Vítkovic a KKCG pokračují

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: E15 Anna Vackova

Dlouholeté rozpory mezi většinovým vlastníkem Vítkovic Janem Světlíkem a skupinou KKCG miliardáře Karla Komárka pokračují. Skupina KKCG tvrdí, že Vítkovice, a. s. přišly v roce 2008 nákupem Spojených sléváren o 225 milionů korun. Společnost Vítkovice Holding uvádí, že jde o další útok na vlastnickou strukturu holdingu, oznámila mluvčí Vítkovic Eva Kijonková, Světlík všechna obvinění odmítá

O žalobě skupiny KKCG menšinového akcionáře Vítkovic Karla Komárka kvůli vyvedení 225 milionů dnes informovaly Hospodářské noviny, podle kterých většinový vlastník strojírenských Vítkovic Jan Světlík čelí podezření, že svou firmu tuneluje, a poškozuje tak menšinové akcionáře.

„Spojené slévárny jsou součástí skupiny Vítkovice Machinery Group, jsou uváděny ve výročních zprávách Vítkovic, jejich dokumenty jsou přístupné ve sbírce listin a společnost Vítkovice nikdy netajila jejich vlastnickou strukturu,“ sdělila mluvčí. Uvedla, že Skupina KKCG vede od roku 2005 s vedením a vlastníky Vítkovic desítky sporů. „Krajský soud v Ostravě například před pouhým týdnem zamítl žalobu o 663 milionů korun, které chtěla KKCG vysoudit na členech představenstva za údajné neoprávněné převedení akcií Vítkovic na stoprocentní dceřinou firmu Vítkovice Holding,“ uvedla Kijonková. Zveřejnění poslední žaloby je podle ní účelově načasované těsně před valnou hromadou Vítkovic, která se sejde v pátek.

Už sedm let se táhne spor Světlíka s KKCG a Danielem Beranem o balík akcií Vítkovic. Původně šlo o 45 procent ze základního kapitálu společnosti, po navýšení kapitálu v roce 2010 představují podíl na firmě 11,25 procenta. Městský soud v Praze letos rozhodl, že akcie musejí být předány Světlíkovi.

Podle Kijonkové je nová žaloba odvetným krokem právě za toto pravomocné rozhodnutí. „Skupina KKCG tím den před valnou hromadou nepřípustně šikanuje představenstvo,“ uvedla mluvčí s tím, že představenstvo společností Vítkovice a Vítkovice Holding je připraveno se účinně bránit.

Vítkovice Holding zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou . Tvoří ji firmy s ročním obratem kolem 20 miliard korun, mezi nimi i Vítkovice a. s. Holding zaměstnává 8500 lidí.