Rozšíření jádra v Česku možná zaplatí i dodavatelé

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Budoucí jaderné bloky v Temelíně a Dukovanech by mohl částečně vlastnit jejich dodavatel. „Uvažuje se o možnosti, že by se dodavatel podílel na ekvitě investice,“ připustil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Rezort o tom diskutuje v rámci přípravy strategie pro rozvoj jaderné energetiky, kterou má Mládek spolu s šéfem financí Andrejem Babišem předložit vládě do konce roku. Zapojení dodavatelů do vlastnictví elektráren však zatím konkrétní podobu nemá.

O tom, že by dodavatelé mohli poskytnout peníze na stavbu, se diskutovalo už během zrušeného tendru na dostavbu dvou bloků v Temelíně. Ruský Rosatom jako součást konsorcia MIR 1200 se několikrát nechal slyšet, že by dokázal zajistit financování stavby, kdyby ho o to česká strana požádala. Společnost Westinghouse zase připouštěla zapojení americké Export Import Bank. Letos si navíc koupila podíl v britském konsorciu NuGen, jež chystá stavbu tří nových bloků vedle elektrárny Sellafield.

„Jaderná energetika bude pro Česko klíčová. Posiluje energetickou bezpečnost a nezávislost a snižuje emise oxidu uhličitého,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Jeho vláda na jaře odmítla poskytnout ČEZ záruky, jež by zajistily návratnost investice do nových bloků. Premiér připouští, že bez garancí se nevyplatí novou elektrárnu stavět. „Nejdřív ale chceme mít jadernou strategii, která bude řešit i otázky financování,“ dodal.

Ministerstvo průmyslu teď zanalyzuje modely stavby jaderných zdrojů, které vymýšlejí jiné evropské země. Původně se chtělo inspirovat britskou podporou „contract for diference“. Proti se však postavila Evropská komise, jejíž konečné stanovisko by mělo padnout na podzim. „Budeme také sledovat, jak v Bruselu obhájí svůj model Maďarsko,“ uvedl Mládek. Tamní vláda si vzala na dostavbu elektrárny Paks úvěr od Ruska.

Mládek také oznámil, že zřejmě změní plán případného, ale zatím neexistujícího nového tendru na dostvbu Temelína. Původní tendr, který ČEZ zrušil, počítal se dvěma bloky, nový tendr by už ale měl být jen na jeden blok. A druhý by místo toho mohl vzniknout v Dukovanech.

„Zdá se být téměř konsensus, asi se už nevrátíme k výstavbě obou bloků v Temelíně, ale spíše to vypadá, že by byl jeden blok v Temelíně a jeden blok Dukovanech,“ uvedl Mládek.

Schválení ASEK se zase odkládá
Aktualizaci Státní energetické koncepce (ASEK) měla podle původních předpokladů projednat vláda ještě v červnu. Jenže ministerstvo průmyslu stále nedostalo konečné připomínky od rezortu životního prostředí v rámci hodnocení dopadu strategie na životní prostředí. Navíc musí zpracovat strategii pro rozvoj jaderné energetiky. Doplněný ASEK a jadernou koncepci předloží vládě dohromady na konci roku.