Rusko za Putinova dohledu ladí s Čínou cenu za plyn

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě Číny

Ruský prezident Vladimir Putin na návštěvě Číny Zdroj: CTK/AP/Carlos Barria

Ruský prezident Vladimír Putin vyrazil na státní návštěvu do Číny, a to v době, kdy obě země ještě jednají o cenách plynu. Celkový vzájemný obchod mezi Čínou a Ruskem by měl podle nynějších předpokladů do roku 2015 stoupnout ze současných cca 89 miliard na 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun), uvedl to čínský prezident Si Ťin-pching.

„Návštěva ještě neskončila. Rozhovory budou pokračovat… dosáhli jsme podstatného pokroku, ale stále ještě musíme dořešit cenu,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, kterého citovala agentura Reuters. S čínským prezidentem se Putin setkal v úterý.

Pokud by ruský monopolní vývozce plynu Gazprom uzavřel dohodu o dodávkách této suroviny do Číny, snížila by se závislost Ruska na Evropě jako hlavním odběrateli ruského plynu. A to je pro Rusko v době krize se Západem kvůli napětí na Ukrajině důležité.

Na základě projednávané smlouvy by Gazprom od roku 2018 do Číny dodával 38 miliard krychlových metrů plynu ročně. To je necelá čtvrtina objemu plynu, který Rusko loni vyvezlo do Evropy. Ruská společnost Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky po zemním plynu v Evropské unii.

Putin, který v úterý přijel do Číny na dvoudenní návštěvu, se v Šanghaji spolu s vůdci dalších 11 států a šéfy deseti mezinárodních organizací zúčastní Konference pro interakci a zajištění opatření pro vzájemnou důvěru v Asii (CICA). Čínský prezident má na konferenci promluvit o bezpečnosti v Asii.

Stejně jako Rusko kvůli Ukrajině se i Čína potýká s kritikou od mezinárodního společenství kvůli svým rozpínavým snahám v oblasti Jihočínského moře. Rusko sdílí s Čínou hranici dlouhou 4300 kilometrů a vztahy s Čínou označuje za svou prioritu.