Rusko zváží opatření na podporu automobilového trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ruská vláda zváží opatření na podporu domácího automobilového trhu. Podle ruských médií to uvedl premiér Dmitrij Medveděv. Poptávku po autech tlačí dolů ukrajinská krize, která má hlavní podíl na prudkém zpomalení růstu ruské ekonomiky a poklesu kurzu rublu.

„Budeme samozřejmě přemýšlet o tom, jak tento trh podpořit,“ citovala premiéra agentura Interfax. Medveděv prý rovněž uvedl, že hodlá potenciální opatření projednat s ministerstvy hospodářství a průmyslu.

Ruský deník Vedomosti tento týden informoval, že Rusko by mohlo zakázat dovoz aut ze západních zemí, pokud Spojené státy a Evropská unie uvalí další sankce na Moskvu. Případné embargo by se prý netýkalo produkce zahraničních automobilek na území Ruska.

Na ruském trhu se prodalo o 23 procent méně nových vozů

Podnikatelská asociace AEB minulý týden oznámila, že tempo meziročního poklesu prodeje nových osobních automobilů na ruském trhu v červenci zrychlilo na 23 procent z červnových 17 procent.

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) minulý týden předpověděla, že ruský automobilový trh se v celém letošním roce propadne o osm až 12 procent. Zhoršila tak svou lednovou prognózu, která počítala s tříprocentním poklesem.

Slabá domácí měna v Rusku zvyšuje ceny automobilů a automobilových součástek dovážených ze zahraničí. Navíc stouply rovněž úroky u úvěrů na automobily, protože ruská centrální banka kvůli stoupající inflaci a odlivu kapitálu způsobenému ukrajinskou krizí opakovaně zvýšila svou základní úrokovou sazbu.