Rusové se hádají o plynovod do Číny. Rosněfť hrozí Gazpromu soudem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Největší ruská ropná společnost Rosněfť pohrozila ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom soudním sporem, pokud od něj nedostane přístup k budoucímu plynovodu do Číny. Gazprom postoj Rosněfti nekomentoval, vyjádření Rosněfti nicméně dokládá rostoucí rivalitu mezi oběma státem ovládanými giganty.

Gazprom v květnu podepsal přelomovou dohodu o dodávkách zemního plynu do Číny v objemu 38 miliard krychlových metrů ročně, a to po dobu 30 let. Čína má největší ekonomiku v Asii a hodnota rusko-čínského kontraktu činí zhruba 400 miliard dolarů, což je přibližně osm bilionů korun.

Rosněfť začala v poslední době naznačovat, že chce připravit Gazprom o jeho monopol na vývoz zemního plynu z Ruska prostřednictvím plynovodů. Rosněfť má eminentní zájem právě o přístup k plánovanému plynovodu do Číny. Rosněfť v posledních letech výrazně investovala do těžby plynu a loni ji díky akvizicím zhruba ztrojnásobila na 42 miliard krychlových metrů. Zatím však může vyvážet jen plyn stlačený do zkapalněné formy.

Do Číny má Gazprom posílat plyn chystaným plynovodem, který spojí sibiřská plynová pole s oblastmi u čínského pobřeží. Prezident Vladimir Putin už dříve řekl, že než plyn do Číny začne téct, bude nutné investovat 55 miliard dolarů. Minulý týden Gazprom uvedl, že hodlá financovat výstavbu plynovodu do Číny z vlastních zdrojů.