RWE: Česko podceňuje význam zemního plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: RWE

Autoři návrhů státní energetické koncepce podle jedné z největších tuzemských firem RWE Transgas podceňují význam zemního plynu pro energetiku i životní prostředí. Právě tato surovina by přitom podle plynárenské jedničky pomohla řešit problémy českého teplárenství, které bude do budoucna čelit zdražování uhlí i jeho nedostatku.

„Při postupné plynofikaci menších tepláren by se uvolnilo uhlí pro účinnější velké teplárny,“ řekl jednatel firmy RWE Plynoprojekt Jan Ruml s odvoláním na novou studii této společnosti. Uhlím by se podle něj přestalo plýtvat také při kondenzační výrobě elektřiny. Ruml dále uvedl, že na případné připojení tepláren k plynárenské síti je RWE připravena technicky i finančně. Na zapojení 62 z necelé stovky tepláren, které spalují hnědé uhlí a vyrábějí více než 30 tisíc gigajoulů tepla za rok, by podle Rumla skupině RWE stačilo 740 milionů korun.

Celkové investice do přechodu teplárenství na plyn by však byly podstatně vyšší. Ministerstvo průmyslu již dříve uvedlo, že by přizpůsobení tepláren přišlo na desítky miliard korun. Ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek navíc upozorňuje, že teplárny sice mohou využívat plynové kotle, pokud potřebují dočasně navýšit výkon, v základním zatížení tepláren ale od plynu naopak utíkají. Plyn totiž stále vychází čtyřikrát až pětkrát dráž než hnědé uhlí a cenový rozdíl zřejmě zůstane, i když uhlí podraží. Hájek dodává, že přechodem na plyn v menších teplárnách by spotřeba plynu nijak výrazně nestoupla. Ruml předpokládá, že investice by se vyplatily, protože by bylo možné zvýšit účinnost tepláren při výrobě tepla a elektřiny, která se dnes pohybuje v průměru na 62 procentech. Hájek na druhé straně upozorňuje, že účinnost kondenzačních elektráren, které nevyrábějí teplo, je pouhých 35 procent.

Návrhy energetické koncepce podle RWE pomíjejí potenciál plynu i při výrobě elektřiny a v dopravě. Ministerstvo průmyslu sází na vysoký nárůst podílu jaderné energie při výrobě elektřiny až na 90 procent, odborná veřejnost se ale jednoznačně shoduje v tom, že to není realistické.

RWE letos počtvrté zvýší ceny

Skupina RWE zdraží od 19. prosince ceny plynu pro domácnosti v průměru o devět procent. Jako první tuto informaci přinesl server lidovky.cz. RWE zdražuje už letos počtvrté. Ceny suroviny, kterou prodává tuzemská plynárenská jednička, se odvíjejí od toho, jak je nastaven její dlouhodobý kontrakt s ruským Gazpromem. Obě firmy vedou arbitrážní spor, byť zároveň jednají o spolupráci při výrobě elektřiny v západní Evropě.