Šance pro Westinghouse? Česko podepíše dohodu o jádru s Japonskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) odletí příští neděli se zástupci téměř dvaceti tuzemských firem na podnikatelskou misi do Japonska. Během ní podepíše memorandum o spolupráci v oblasti jaderné energetiky s japonskou vládou a dohodu o spolupráci mezi agenturami na podporu exportu JETRO a CzechInvest.

Podnikatelská mise potrvá od 9. do 13. listopadu. Čeští podnikatelé během ní navštíví japonské firmy, které podnikají v ČR, například Toyotu nebo Panasonic.

Delegace také navštíví továrnu společnosti Toshiba ve městě Keihin, která vyrábí palivové články včetně těch jaderných. Toshiba je přitom také většinovým vlastníkem americké společnosti Westinghouse. Ta se účastnila zrušeného tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín a nedávno avizovala, že má o rozvoj české jaderné energetiky stále zájem.

Podle ministerstva je cílem cesty podpora hospodářské a investiční spolupráce. Japonsko je druhým nejaktivnějším investorem v České republice. V Česku působí okolo 252 japonských firem, které vytvořily více než 45 tisíc míst.

Podle údajů Českého statistického úřadu dosáhl loni český vývoz do Japonska 17,1 miliardy korun, dovoz pak 50,9 miliardy. Z Japonska dovážíme hlavně stroje, přístroje pro tisk, auta či integrované obvody. ČR do země vycházejícího slunce exportuje součásti motorů, hračky a tříkolky či telefonní přístroje.