Šanghajský autosalon: Ve znamení elektromobilů, létajících aut a aféry Tesly

Aerotaxi od Geely

Aerotaxi od Geely Zdroj: ČTK / AP / Ng Han Guan

Expozice automobilky Tesla
Nejlevnější elektromobil na veletrhu – Hongguang Mini
Švédsko-čínská automobilka Polestar
Elektromobily do Číny přivezlo i Audi
Nebo Porsche
104
Fotogalerie

Na elektromobily a nové technologie uvnitř vozidel se zaměřily automobilky na Šanghajském autosalonu. Své novinky představila řada domácích výrobců. Rostoucí konkurence činí potíže automobilce Tesla. Tu navíc na autosalonu postihl incident, který pošramotil její reputaci.

Své elektromobily vedle zavedených zahraničních výrobců ukázala i řada čínských automobilek. Patří k ní vůbec nejlevnější vůz na elektrický pohon. Automobil Hongguang Mini od automobilky Geely, vlastníka švédského Volva, stojí v přepočtu kolem devadesáti tisíc korun. Opačný konec cenového spektra reprezentuje Mercedes-Benz EQS, teprve nedávno představený ve světové premiéře.

Specialitou autosalonu se staly létající automobily. Čínský start-up Xpeng ukázal létající vozidlo, o němž tvrdí, že jej vyvíjí osm let. Své vize létajících aut ukázaly i Hyundai, německý start-up Lilium nebo čínská společnost Ehang. Zmíněná Geely představila létající taxi, které vyvinula ve spolupráci s firmou Volocopter.

Ne všichni ale létajícím vozům věří. Například čínská automobilka BYD, do níž investoval i miliardář Warren Buffett, tvrdí, že létající auta se příliš neliší od vrtulníků a především s nimi nepočítá legislativa. „Nyní se více zaměřujeme na silniční přepravu,“ řekl televizní stanici CNBC mluvčí automobilky Li Yunfei.

Na letošní autosalon v Šanghaji pravděpodobně nebudou rádi vzpomínat v automobilce Tesla. Americká firma do budoucna nejenže musí počítat se silnější konkurencí elektromobilů na čínském trhu, kde nyní prodává třicet procent produkce, ale navíc ji postihl nepříjemný incident.

Nespokojená zákaznice Tesly se vyšplhala na jeden z vystavených vozů a stěžovala si na způsob, jakým automobilka řešila její reklamaci nového vozu, u kterého měla potíže s brzdami. Událost zaznamenala mnohá čínská média. Tamní úřad na ochranu spotřebitele následně Teslu vyzval, aby zajistila dostatečnou kvalitu svých vozů prodávaných v Číně. A státní tisková agentura Nová Čína si přisadila, že omluva, kterou Tesla nespokojené klientce adresovala, nebyla upřímná.