Ropný gigant ze Spojených arabských emirátů bude mít přístup do Evropy. Podíly v něm koupily Eni a OMV

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Italská ropná společnost Eni a rakouská OMV se dohodly na koupi podílu v rafinérské divizi společnosti Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) z emirátu Abú Zabí a zřízení nového obchodního podniku, který budou vlastnit všichni tři partneři. Hodnota transakce je 5,8 miliardy dolarů (129,5 miliardy korun), oznámily společnosti

ADNOC díky transakci získá napojení na evropské trhy. Eni pak bude moci rozšířit své aktivity do dalších oblastí mimo Afriku a OMV posílí ve zpracování ropy mimo Evropu.

Podle dohody získá Eni podíl 20 procent a OMV 15 procent v ADNOC Refining. ADNOC bude vlastnit zbývajících 65 procent. Stejný poměr budou mít firmy také ve společném obchodním podniku. Dohoda by měla být dokončená ve třetím čtvrtletí.

Eni za podíl zaplatí zhruba 3,3 miliardy dolarů a OMV 2,5 miliardy dolarů. To ohodnocuje celou firmu ADNOC Refining na 19,3 miliardy dolarů. Kapacita zpracování rafinérie je 922.000 barelů ropy denně. Dohoda zahrnuje také rafinerii Ruwais Refinery, která je čtvrtou největší samostatnou rafinerií na světě.

"Je to jedna z největších rafinérských transakcí a odráží rozsah, kvalitu a růstový potenciál majetku ADNOC Refining spolu s výhodnou polohou, odkud je možné zásobovat trhy v Africe, Asii a Evropě," uvedla v prohlášení Eni.

Eni v posledních měsících podepsala několik dohod na Blízkém východě. Firma se snaží expandovat mimo Afriku, kde je největším zahraničním producentem ropy a plynu, napsala agentura Reuters.

Firmu ADNOC vlastní emirát Abú Zabí a byla založená v roce 1971. Producenti ropy a plynu z Blízkého východu, včetně státních firem v Saúdské Arábii a Kuvajtu, se snaží rozšířit své aktivity z pouhého prodeje surové ropy a posilují své kapacity ve zpracování ropy. V rámci těchto plánů hledají zahraniční partnery, kteří jim pomáhají získat nejnovější technologie a urychlit plány expanze.